Palatka.bg

Тайният самотен замък от бетон в скалистите брегове на Шотландия

Шотландия е страна с безброй потайности, за чието съществуване доста хора не подозират. На ветровитите морски брегове край селището Ахмелвич, разположено в района на Хайленд, между хълмове от скали се е сгушил самотен каменен замък, очакващ да бъде посетен от някой заблуден отшелник.

Самотният замък или Замъкът на отшелниците (Hermit’s Castle) е известен като най-малкият замък в Европа, а защо не и в света. Според някои понятието „замък“ дори не му приляга, защото всъщност това е забележително декоративно здание, построено в типичния архитектурен стил брутализъм. Но сливайки се със скалистия пейзаж наоколо, Самотният замък от бетон сякаш стои там от векове в очакване аристократичният му господар да се завърне от дълго странстване. Обгърнат от загадъчност, съществуването замъка винаги повдига въпроса защо е построен именно тук, където брулят безспирно морските ветрове и тюркоазени вълни мият скалите около замъка.

Историята на Самотния замък започва през 1950 година, въпреки че все още се водят спорове за точната дата

Архитектът Дейвид Скот решил да изгради за себе си малка колиба от бетон. На борда на лодка той донесъл всички необходими материали и в продължение на половин година съвсем сам той строял странната сграда. В първоначалния си вид, замъкът разполагал с квадратни отвори със стъкла, както и с врата, от която днес е останала само касата.

Но прекарвайки половин година в изграждането на замъка, Дейвид Скот останал да го обитава в продължение на два дни, след което си заминал и никога повече не се завърнал. Около Самотният замък започнали да витаят догадки и необяснима тъга. Местоположението му го скривало от любопитни посетители. Замъкът е толкова естествено „укрепен“ от скалите, че дори разхождащите се по крайбрежната ивица на Ахмелвич могат да го пропуснат.

Приближавайки се до необикновения замък, за посетителите отнема време, докато успеят да осъзнаят реалните размери архитектурното творение, което на практика е продължение на скалите в основата му. Замъкът изглежда сякаш много по-голям, отколкото всъщност е. Тесният вход, който гледа към морето, води към вътрешността му, където има една единствена малка стая, в която се помещава бетонно легло-скамейка и огнище, над което колкото и странно да звучи, има рафтове.

Е, добре дошли в най-странния и интригуващ замък за отшелници, който някога сте посещавали. Можете да запалите огън и да останете за през нощта, вслушвайки се в шепота на морските вълни, разказващи за неслучилите се истории в самотния замък без крал.