Palatka.bg

Чандипур – изчезващият плаж на Индия

Индия – няма спор, че това е невероятна съкровищница на древни храмове, приказки, цветове и прекрасни плажове. Но има един от тях, който привлича не само със загадъчността си, но и с необикновеното си свойство да изчезва и отново да се появява. Може би звучи като част от романтична индийска приказка, но истината е, че феноменът на плажа Чандипур се състои във факта, че той периодично изчезва в морските води.

Изчезващият плаж Чандипур може се намира в североизточните части на щата Одиша в източна Индия

Най-близкият населен пункт е селото Чандипур, откъдето произлиза и наименованието на плажа. Местните жители често го наричат „плажа, където морето изчезва“. Уникалният природен феномен на плажа се състои това, че два пъти в деня водата отстъпва на цели пет километра от брега пред очите на хората. Вероятно малко от нас са виждали на живо плажна ивица с ширина от 5 километра – досущ като безкрайна пустиня, в чието дъно едва може да бъде забелязано отдръпналото се назад море.

По време на приливите и отливите на повърхността се оголват огромни площи от пясъчното морско дъно на Бенгалския залив

А в неговите карамелени пясъци се смесват и тези, които носи от векове река Будхабаланга. Най-удивителната гледка, разкриващата се пред очите е времето на отлива – водата бързо отстъпва от брега и също толкова бързо се възвръща назад по време на прилива. Благодарение на неповторимите природни условия в района на плажа се съхранява биологическото разнообразие. По време на отливите могат да бъдат забелязани червени раци, рапани и дори малки риби. След известно време морските води отново прииждат и сякаш с ефирен воден воал скриват от очевидците целия морски свят, който до преди това са извадили на показ.

Поради своя рядък и изключителен феномен плажът е познат като „изчезващото море“. Всяка година през месец януари в селото край плажа се провежда 4-дневен фестивал на индийските народни танци, местна култура и изкуство. Изчезващият плаж е една от атракциите, привличащи любителите на индийската култура и магичните тайни на необикновената природа на Индия.