Palatka.bg

Тиуанако – мъртвият град на Боливия, който инките заварили

В продължение на хилядолетие цивилизацията Тиуанако била една от най-могъщите сред всички на днешния южноамерикански континент. Това, което е известно за Тиуанако е, че нейното общество било високо интелигентно. Тъй като при разкопките не било открито нито едно оръжие, археолозите са стигнали до заключението, че хората на Тиуанако никога не участвали във войни. Но още преди Колумб да стъпи на Новия континент, времето обгърнало с тайнственост причините за гибелта на Тиуанако.

В превод на езика на инките Тиуанако означава „мъртъв град“

И до днес той продължава да е неизчерпаем източник за археологически находки и в същото време да спира дъха на туристите, желаещи да се докоснат до вечността на историята му. Руините се намират на височина от 4000 метра в западната част на Боливия и на 16 километра от легендарното езеро Титикака.

Въпреки напредъка на науката, достоверни сведения за истинския размер и численност на древния град не съществуват. За сметка на това битуват безброй предположения за цивилизацията на Тиуанако, появила се много преди да доидат инките. Разцветът на града, който се явявал своеобразният център на древната култура, се случил някъде между VI и Х век от н.е. Тогава централната част на града достигала 2,6 квадратни километра, а населението – около 20 хиляди души. В момента всичко, което е стигнало до наши дни се помества на територия от едва 450 на 650 метра.

По мнение на историците културата Тиуанако се зародила преди повече от 3500 години.  Градът се превърнал във важен религиозен център, което го направило столица на древната империя.

Същестувуват сведения, че първоначално това място се наричало Тайпикала или „център на света“

Когато инките дошли тук, те заварили руини, потънали в забвение. Така се появило наименованието Тиуанако – Мъртвият град. Инките не оставили писмени сведения за града, а едва през 1549 година испанският конкистадатор Педро Сиеза де Леона споменал за Тиуанако по време на своите пътешествия в търсене на цивилизацията на инките.

Една от причините учените да разполагат с оскъдна информация за древната цивилизация е, че тя не открили сведения за писмеността им. В някои откъси от легенди се говорело, че древните богове забранявали писмеността. По волята им били унищожени всякакви летописи. Всичко, необходимо като завещание на идните поколения се трансформирало в митове и легенди, предавани от уста на уста. Смята се, че когато по-късно пристигнали колонизаторите, местните индианци съвсем разбираемо не проявявали никакво желание да разкрият народните предания, наследени от предходните времена.

Първите разкопки на Тиуанако започнали през XVI век, но те не могат да бъдат назовани научни дейности, тъй като по същество представлявали грабежи на съкровища. Това варварско отношение продължило до началото на XX век. Хората дори започнали да изхвърлят камъните от руините, които се оказали пречка за прокарването на железопътна линия.

Какво причинило гибелта на Тиуанако?

Според голяма част от изследователите причина за смъртта на цивилизацията било стихийно бедствие, най-вероятно наводнение. В полза на тази хипотеза се посочва факта, че били открити останки от езерна растителност в наносите, където лежали скелетите на жителите на Тиуанако. Освен това фрагментите на хора и животни били пръснати в хаотични посоки, а наоколо се търкаляли оръдия на труда и други предмети от ежедневието.

Руините на Тиуанако представляват останки от храм, ритуален двор, полуподземен храм, каменна тераса, арка, храм. Днес тази съкровищница на времето е популярен туристически обект на Боливия. Посетителите могат да се насладят и на частично възстановения архитектурен комплекс. Удивителна каменна резба поразява всеки изкушен пътешественик, жадуващ да зърне отблизо аристократизма на изчезналата цивилизация, чиито останки са част от световното наследство на ЮНЕСКО.