Palatka.bg

Лахор – славният град на древните императори в сърцето на Пакистан

Пакистанският град Лахор е скъпоценен камък в съкровищницата на Индийския субконтинент. Но въпреки това той сякаш остава встрани от очите на търсачите на екзотични приказки. Причината за това е нестабилността на страната в близкото минало. Днес все повече туристи преоткриват не само Пакистан, но и Лахор – древният град, който излиза от сенките на забвението.

Лахор е град, който се трансформира, но и пази богатата си история на важен културен център в целия субконтинент, предоставящ вълнуващи и изненадващи дестинации за посещение

До XVII век градът се славел като най-населената и кипяща от живот точка, наследила влиянието на Османската империя. Но Лахор се развил като архитектурен шедьовър, бастион на културата и самобитната кухня.

Чудният пакистански град Лахор е столицата на провинция Панджаб. Той се простира край бреговете на река Рави и на 15 километра от границата с Индия. Акбар Велики – императорът от династията на Великите монголи, издигнал укрепителните стени на Лахор през 1575 година. Благодарение на тази мъдра стъпка, той защитил империята си от набезите, идващи от север. Това помогнало Лахор да се утвърди като столица в следващото десетилетие.

Попадайки в Лахор, човек се изправя пред непревземаем лабиринт от улички, проходи, арки, пясъчни дюкяни и дворци

И това е само началото – ще бъдете поразени от архитектурното величие на някогашната империя на Акбар Велики – симбиоза от хиндуистки и ислямски традиции.

Наследникът на императора, Шах Джахан, продължил щедро да развива строителството, издигайки дворци, кули и градини на площ от 20 хектара, като това допринесло за създаването на най-изумителните градски дизайни в света. Червената кула (Lal Burj), Перлената джамия (Mati Masjid) и Дворецът на огледалата (Shish Mahal) са само част от грандиозните архитектурни проекти, оцелели във времето. Невероятните мозайки по стените на необикновената Изрисувана стена Jehangir изобразяват камили, цветя и дракони, които пренасят посетителите в магичния свят на Лахор.

Най-емблематичното здание в древния пакистански град е масивната червена джамия Бадшахи, която няма как да не бъде забелязана отдалеч

Построена с капацитет за 60 хиляди поклонници, джамията е обгърната от каменни инкрустации и мрамор, а под величествените й куполи се простира обширен двор. Просторните зали и арки свидетелстват за аристоркатичната мощ на императорите, властвали някога в Лахор. Близо до дворцовите укрепления се намира и Старият град, Walled, който със своите пазари, безброй врати и тълпи приканва като предизвикателство любитните посетители. Ухание на автентична кухня се носи във въздуха над целия цветен хаос на Лахор.

Ако посетите това зрелище на културата, трябва да се подготвите за температурен шок. В разгара на туристическия сезон живакът в термометрите често превишава 40 градуса. Освен това 10-милионният град ще ви залее с шумна реч от десетки диалекти на панджабския език. Но със сигурност това ще е началото на приказката за славното минало на предците на Лахор.