Palatka.bg

Биомостовете, които спасяват животните от преминаващите коли

Човечеството е отговорно за изчезването на все повече животни от планетата. Все повече и повече от тях измират поради нелегален лов, замърсяване, а други са принудени да напуснат своите естествени места за живот. Почти винаги при застрояването на нови площи, човекът не взима под внимание, че унищожава дома на диви животински видове. Но от друга страна в последните десетилетия все повече и повече набират популярност съоръжения, помагащи на животните в дивата природа да преминават през инфраструктурата, построена от хората.

Когато животните преминават през натоварен път или магистрала, те рискуват живота си, а и този на шофьорите

Дори някои от хората да постъпват внимателно към пресичащите пътя животни, съществуват и такива, които не са толкова толерантни към изплашените, но и любопитни същества.

Навлизането на човека в дивата природа създава все повече рискови ситуации за катастрофи или за причиняване на смърт на пресичащи животни. В много места по света на пътя се поставят специални знаци, уакзващи наличието на преминаващи животни. Но едно от най-новите решения – т.нарм биомостове – се оказват далеч по-полезни. Мостовете за животни се изграждат като част от магистралите и все повече се животни са забелязвани да ги използват за пресичане на опасните пътища. По време на конструирането им главната цел е мостовете да изглеждат максимално близки до природата, за да не изплашат животните. Преминавайки под биомостовете, хората едва ли биха оценили красотата им, но от птичи поглед те представляват впечатляваща симбиоза между природа и бетон.

В някои страни мостовете за животни са нововъведение, а за други – напълно непознати съоръжения. Още през 50-те години на миналия век във Франция бил построен първият мост за животни. Оттогава С течение на времето Европа се е превърнала в лидер проправянето на специалните биомостове.

В неголяма страна като Нидерландия вече съществуват над 60 различни пътища за преминаване на животни

Там се намира и най-големият от всички такива мостове – Natuurburg Zanderij Crailoo. Той се простира на разстояние от половин миля сред железопътни линии, сгради и реки.

За последните тридесет години страни като САЩ и Канада инвестират все повече в изграждането на биомостове. Nutty Narrows Bridge е най-известният в САЩ и се намира във Вашингтон. За разлика от останалите мостове за животни, този е направен от въжета, за да може катериците да пресичат спокойно пътя.

В канадския национален парк Banff животните използват впечатляващата конструкция от 44 отделни структури. Всички те са се превърнали в естествена част от екосистемата на националния парк.

Специално пригоденото съоръжение помага на 11 големи бозайници да се придвижват, а наблюденията показват, че след построяването му нещастните случаи с убити от коли животни са намалели с цели 80%.

Австралия също може да се похвали със свой биомост, намиращ се на Остров Рождество, който се грижи около 50 милиона раци да пресичат безпрепятствено всяка година по време на миграционния процес. Междувременно в най-близко бъдеще се предвижда все повече и повече мостове за животни да бъдат изградени като част от инфраструктурата на САЩ, което показва колко наложителен и в същото време положителен е резултатът от построяването им.