Palatka.bg

Как жителите на малкото, потънало в сянка италианско селце, Виганела създали изкуствено слънце

Някъде в северните части на Италия, недалеч от Милано, дълбоко между планинските върхове се намира малкото селце Виганела. Жителите му го наричат Сибир, защото в периода от 11 ноември до 2 февруари слънцето не огрява Виганела. Може би звучи невереятно, но представете си да живеете няколко месеца в целодневна сянка, без нито един слънчев лъч дори за минута да не погали стъклата на прозорците ви. Виганела е разположена в дъното на долината Антрона, сгушена между планинските върхове.

Жителите на италианското селце са не повече от 200 души, които дълго време страдали от недостиг на слънчева светлина

Някой би казал: да отидат да живеят на по-светло място! Но вместо да избягат от родния си край, хората на Виганела все по-силно мечтаели за слънце, дори ако то било изкуствено! И така – осенила ги идеята да поставят високо горе в планините (на 870 метра) огледало, с което пречупващите се него слънчевите лъчи щели да достигнат до най-сенчестите места на Виганела.

За да стане реалност огромният отразител на светлина, бил необходим специален материал с площ от 40 квадратни метра, като целият проект предвиждал инвестиция от около 100 хиляди евро. Необикновената идея бързо набрала популярност в медийното пространство и съвсем скоро различни немски, швейцарски и американски фирми проявили интерес към проекта. Но патриотизмът на жителите на Виганела надделял и за реализацията на грандиозният план те се спряли на италианска фирма. Намерили се спонсори, готови да отделят допълнителни средства.

И така през декември 2006 година на върха на планината, възвишаваща над долината, в която е разположена Виганела, засияло ясно изкуствено слънце

Работиците издигнали конструкция, изработена от стоманен лист с площ от 40 квадратни метра с отразителна повърхност, като съоръжението било оборудвано с компютърно управление. Благодарение на него, огледалото следва слънчевите лъчи подобно на слънчоглед, като така цялото селце успява да бъде осветено равномерно. Тъй като във всеки даден момент „изкуственото слънце“ успява да обхване със светлина не повече от 300 квадратни метра, умната технология е програмирана да следи за това всяко местенце във Виганела да бъде еднакво осветено.

След изобретяването на „изкуственото слънце“, животът на жителите на Виганела се променил. След приключването на обичайните ежедневни дела и след приключването на църковните служби, те вече не бързат да се прибират вкъщи, а прекарват повече време на централния площад на селцето, общувайки едни с други.