Palatka.bg

Ангулас – безвкусните змиорки, които струват 1000 евро за килограм

Астрономически скъпи – ангулас са дребни змиорки, които на пръв поглед не биха впечатлили никого. Кой би повярвал, че тези малки същества струват 1000 евро за килограм, а в същото време може би са най-безвкусното нещо за консумиране. Докато са живи, змиорките привличат вниманието с тънките си прозрачни тела, които се извиват като малки гъвкави змии. Сварени, ангулас се се обръщат наопаки, наподобявайки безжизнени червеи с две черни точки вместо очи. Ако това описание поне малко ви е накарало да си представите ангулас в чинията си, продължете да четете надолу.

По света съществуват храни, които не са задължително приятни за окото, но все пак са вкусни

Това правило не важи за безобразно скъпите змиорки ангулас, които са известни в цяла Испания. Техният „безвкусен“ вкус станал причина в миналото да бъдат хвърляни на прасетата и кокошките като част от дневното им меню.

Въпреки че самите испанци трудно разбират желанието някой да плаща скъпо за змиорките, които в кулинарията изискват големи количества подправки, включително чесън, за да се прикрие безличния им вкус и да станат годни за консумация. Разковничето около тайната за високата цена на змиорките се крие в техния жизнен цикъл.

Ангулас виреят в сладководни източници, но могат да дишат чрез своята кожа. Те са способни да изминат големи разстояния, като прец цялото време се хранят с всякакви живи и мъртви организми. Когато достигнат възраст от 10 години, предприемат пътуване надолу по теченията на реките с излаз към Атлантическия океан. Все още учените не могат да си обяснят как ангулас успяват да достигнат до Саргасово море, което се намира доста далеч от континенталната част на Европа.

На дълбочина от около 500 метра – изключително голяма дълбочина за същества, които прекарват по-голямата част от живота си в плитки води – змиорките ангулас хвърлят хайвера си, след което умират. Цялото пътуване, приключващо с размножаване и смърт отнема две години.

Когато най-накрая змиорките пристигнат до водите на Атлантическа океан край Испания, рибарите опъват своите мрежи и ги причакват. Риболовният сезон започва през месец ноември. Най-доброто време за улов е през нощта, когато вълните са в апогея си и силата им разпръсква змиорки навсякъде.

Първата партида от улова, която е и най-дългоочакваната, вдига цената за килограм ангулас

През 2016 година тя достигнала колосалните 5000 евро за малко повече от килограм. Според търговците скъпата цента събира на едно място клиенти, които са готови да платят за деликатеса, което им носи престиж. Докато в миналото ангулас били консумирани от бедните испанци, днес змиорките са привилегия на богатите хора от цял свят. Една от причините за изключителното им поскъпване е застрашаването на вида, който е на прага на изчезване. До 2010 години змиорките били масово продавани за износ в Китай, но след забраната процъфтяла търговията на черния пазар.

От друга страна популяризирането им в съвременната кухня станало възможно благодарение на факта, че луксозни ресторанти ги включили в своето меню като забравен деликатес от миналото, превърнал се в съвременна мода. Да платиш за килограм ангулас 1000 евро е като да хвърлиш солидна пачка за бутилка скъпо шампанско – символ на престиж, казват кулинарите, които си спомнят вкуса на ангулас от детството си.

И все пак, какъв е вкусът на прословутите змиорки? Испанците казват, че ако добавите повече зехтин, чесън и черен пипер, запържвайки сварени спагети, почти няма да усетите разлика във вкуса.