Palatka.bg

Монте Кали – гигантската планина от сол в Германия, привличаща хиляди туристи

Колко сол е необходимо да се струпа на едно място, за да се превърне в туристическа дестинация? Монте Кали – едно необичайно място в германското градче Херинген, източен Хесен крие отговора на този въпрос. Монте Кали не планина с буйна растителност, животни и птици, а представлява огромна бяла купчина, съдържаща натриев хлорид или иначе казано трапезна сол, без която милиони хора по света не могат да си представят любимото ястие. Солта на купчината край Херинген е вторичен отпадък от добива на поташ, познат като калиев карбонат – силно разтворима сол във вода.

В продължение на стотина години, добивът на поташ бил основната част от индустрията на региона

Работата започнала с откриването на компанията Wintershall през 1903 година и днес тя заема едно от първите места по добив на поташ в света. Добиваната суровина представлява смес от поташ и натриев хлорид, като на всеки открит тон поташ няколко тона натриев хлорид се превръщат във вторичен материал. Той се складира в близките до мините места под формата на купчини.

Планината от сол Монте Кали започнала да расте през 1973 година, достигайки височина от 200 метра. През 2014 година площта, която покривала се равнявала на 93 хектара. Гигантската купчина се състои от приблизително 188 милиона тона сол, а на всеки час допълнителни 900 тона се добавят към растящата солена планина. Само за година 6.4 милиона тона сол се стоварват върху Монте Кали, увеличавайки скоростно размера й. Лицензът за добив се държи от химическата компания K+S, която ще продължи работа в мините до 2030 година.

Монте Кали се намира близо до границата със свободната държава Тюрингия, разположена в центъра на Германия

Изумително извисена над морското равнище, Монте Кали се в превърнала в атрактивна дестинация за посетители. Повече от 10 хиляди посетители изкачват изкуствената планина от сол всяка година. Местните хора я наричат „Калиманджаро“ – което е игра на думи между Кали, произлизащо от немската дума за поташ Kalisalz и името на известната вулканична планина Килиманджаро.

Но Монте Кали и останалите купчини с отпадъчни суровини в района имат доста негативно въздействие върху околната среда. Огромно количество сол потъва в земята, замърсявайки почвата, реките и подземните води. Количеството на сол е толкова високо, че някои части са с по-голямо съдържание на сол и от Балтийско море. Почвата наоколо е негодна за отглеждането на растения. Само няколко вида халофитни растения успяват да виреят в солената повърхност около Монте Кали. Същото се отнася и за близката река Вера, в която отсъстват всякакви сладководни организми.