Palatka.bg

Остров Накуру – великолепното розово царство на милиони фламингота

Безброй са пленителните забележителности от съкровищницата на Африка. Кения – държава, намираща се в източната част на горещия южен континент, спира дъха със своите природни паркове, вулкани, вечнозелени тропични гори и чудни полу-пустини. Но перлата в короната на Кения е националният парк Накуру, където се простира и невероятното едноименно езеро. Това е уникална природна екосистема, включваща стотици видове животни и растения, както и стотици хиляди и дори милиони грациозни фламингота.

 

Освен красотата на разнообразието на животинския и растителния свят на това прекрасно място, Накуру привлича вниманието с невероятното царство от птици на езерото. То се намира в западната част на територията на Африканската рифтова, разположена на самия екватор. Площта на целия парк Накуру, който бил създаден през 1961 година е около 188 квадратни километра. Паркът е дом на жирафи, черни и бели носорози, източноафрикански лъвове, гепарди и леопарди. Големи питони обитават гъстите зелени гори на Накуру. Освен фламингота тук се срещат други 450 видове птици.

Езерото Накуру лежи на 1754 метра надморска височина, като количеството вода зависи от падналите валежи. В началото на 90-те години обемът на водата се смалил драстично, като нивото продължава бавно да се възстановява и до днес. Средната дълбочина на езерото е около 30 сантиметра, а максималната достига до 1,8 метра.

Езерото Накуру, което никога не замръзва е защитена зона, известна със своите милиони фламингота, чиито гнезда се намират по езерните брегове. Често крайбрежието се впревръща в розов безкрай, тъй като огромна маса от птици покрива бреговете му. Изобилието от водорасли привлича огромно количество фламингота. Неслучайно мястото е описано от орнитолозите като най-големият птичи спектакъл в света.

Често цялата повърхност на езерото е напълно покрита от гигантско количество птици, поради което учените не успяват с точност да назоват приблизителното количество. Но вероятно става въпрос за поне един милион броя, а по някои данни дори около два милиона.

Езерото е обитавано от два основни вида фламинго – голямо и малко

Представителите на втория вид – най-многобройният птичи вид в местността – се отличават с ярки червени и розови пера, докато голямото фламинго се откроява с по-семпли цветове и малък черен клюн. Дългокраките розови птици се хранят с водорасли, чиито растеж се стимулира от храненето на фламинготата – една наистина удивителна природна симбиоза.

Количеството на фламинготата зависи от нивото на водата и хранителните условия. По данни на учените ежегодно птиците изяждат около 250 тона водорасли върху всеки хектар площ. В последно време броят на розовите птици е намалял. Според специалистите това се дължи на активното развитие на туризма и замърсяванията като резултат от дейността на близките промишлени предприятия, изхвърлящи отпадъци във водата.

Замърсяването и сушата унищожават храната на фламинготата и ги принуждават да мигрират към съседните езера, но те все още се любуват на удивителното езеро Накуру, заснето от опитния фотограф-натуралист Мартин Харви.