Palatka.bg

Примери за красиви локации, които биват унищожавани от масовия туризъм

Появата на социалните медии промени света на туризма, единодушни са експертите. Все повече хора се влияят именно от прекрасно изглеждащи снимки в Instagram и Facebook за избор на следващите си дестинации. Много места по света се оказват изключително фотогенични и редица хора ги посещават само, за да си направят същите снимки, които инфлуенсърите преди тях са създали.

За съжаление обаче, много бързо редица от тези иначе много популярни места получават такъв наплив от туристи, че биват брутално унищожени. Затова и някои дестинации, вместо да бъдат облагодетелствани от туризма, стават точно обратното. Ето и 5 от най-потърпевшите от туристи места в света от туристи, според класация на списание TIME

Исландия

В последните няколко години ледената страна претърпява огромен скок в броя на туристи, които поема. Според местни туроператори една от основните причини е ефектът „Игра на тронове“. Те забелязват, че хиляди туристи идват в Исландия специално, за да се снимат на места и пейзажи, на които се снима епичния сериал. Това, съчетано с наличието на евтини полети и много ефективни маркетингови кампании, направи Исландия популярна туристическа дестинация.

Броят на туристите почти се е удвоил от 566 хиляди на над 1 милион между 2011 и 2015 г., според Туристическия борд на Исландия. През 2016 г. броят само на американците, които посещават страната, превъзхожда исландското население.

И докато това носи добри приходи на Исландия, местното население надига все повече глас срещу големия наплив от туристи. Заради туристите и платформите за споделяне на имоти, цените на жилищата са поскъпнали драстично. Много исландци се оплакват, че туристите разрушават крехката еко система на острова и оставят след себе си бъркотия и мръсотия, стъпвайки на места, които до скоро са били девствена природа.

Куба

През 2016-та година Куба е била посетена от над 4 млн. души, което е с 13% от предходната година. Заради стоплянето на отношенията със САЩ и изключително екзотичната дестинация, където хората все още живеят в миналото, Куба е буквално залята с туристи.

Това обаче само пречи на местните. Заради икономическата изолация Куба няма неограничени запази от продукти. Многото и значително по-богати туристи пък изкупуват храни и основни продукти, не оставяйки достатъчно за самите кубинци. Стигнало се е до там, че в определени моменти по магазините да има огромен недостиг на основни за храни и стоки за бита. Заради това и цените биват вдигнати драстично, което не пречи на туристите, но влияе негативно на гражданите на страната.

Нова Зеландия

Ситуацията с Нова Зеландия е подобна на тази в Исландия. Само че нейната популярност не се дължи на ледени планини, а на зелени приказни равнини и хълмове. Страната става много популярна заради филмите „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“. Туристи от цял свят се стичат с милиони, за да се снимат на пейзажите от Графството и Гондор.

Туризмът в последните години става толкова важна част от икономиката на страната, че той носи 10 млрд. долара в бюджета всяка година, а цели 7.5% от новозеландците са заети в този сектор.

Жителите на страната се оплакват, че туристите обикалят навсякъде и често не зачитат околната среда, унищожавайки девствените й пейзажи. Страната също няма изградена инфраструктура, за да се справи с боклука и човешките отпадъци, които често се оставят от туристите.

Мачу Пикчу, Перу

Мачу Пикчу е една от най-популярните дестинации в световния туризъм. Само за 12 месеца от тук минават над 1 млн. туристи. Заради слабото развитие и нисък контрол от страна на държавата, в Мачу Пикчу няма почти никакви регулации. Туристите минават от където си искат, тъпчат по неразрешени пътища, катерят се върху стени, хвърлят боклуци и с дейността си малко по малко унищожават тази уникална историческа, природна и археологическа забележителност.

Запознати твърдят, че само за едно десетилетие Мачу Пикчу вече се е променил до неузнаваемост. Според новия правителствен план – от 2019-та трябва да има ограничение на времето на престой и туристи ще се допускат само с екскурзовод и през специални маршрути. Според някои обаче – вече е твърде късно.

Санторини, Гърция

Санторини е известен със своите бели минерални къщи с изглед към морето. Те са едно от най-любимите световни места за инстаграмъри и туроператори.

През 2015 г. там е записано рекордно голям брой круизни кораби, като в един ден през пиковите летни месеци е имало 10 000 посетители. За това лято местните власти са въвели ограничение от 8 000 посетители на ден. Въпреки това обаче градчето е много малко и огромните навалици от туристи го правят невъзможен за живот за обикновените хора. Самите туристи цапат, чупят и мърсят, малко по малко унищожавайки забележителните къщи.