Palatka.bg

Разломът Силфра – там където се срещат два континента

Ако някъде съществува мечтаното място за дайвинг, то това безспорно е Силфра. Кристалните прозрачни води на дълбините на Силфра не са единствената особеност на този прекрасен разлом. Това е пресечната точка на континентите Америка и Европа и се намира някъде под земите на Исландия. Потапяйки се в тесния процеп на дъното, човек получава уникалният шанс да докосне с двете си ръце едновременно Европа и Америка.

Остров Исландия е разположен на кръстопътя на две литосферни плочи: евразийската и северноамериканската. В недрата на нашата планета се случва непрекъснато движение, благодарение на което плочите постоянно се разместват. Ако само за миг те се сблъскат, на мястото се образуват възвишения, а в случай, че се отдалечат една от друга, в земната кора ще се появят пукнатини и рифтове.

Северноамериканската и евразийската тектонски плочи всяка година се отдалечават една от друга на 2-7 см, натрупвайки определено напрежение

На всеки десетина година напрежението се освобождава в резултат на големи земетресения. В резултат на едно такова изпускане на земното напрежение през 1789 година се появил и разломът Силфира, който в превод от исландски език означава „сребърната лейди“. Пукнатината, разполовяваща дъното на намиращото се тук езеро Тингвадлаватн е част от забележителностите на националния парк Тингведлир, спадащ към списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Невероятното е, че тук човек може да премине от единия на другия континент по суша, а в подводния процеп Силфра – да поплува между двете тектонски плочи. В най-тесните кътчета на Силфра гмуркачите не само могат да се докоснат до два континента, без какъвто и да е граничен контрол, но и да се насладят на прясна и кристална вода. Професионалистите твърдят, че магичните дълбини на Силфра са способни да накарат човек да загуби реална преценка за дълбочината, на която се намира. Видимостта на места достига до 300 метра.

Водата в разлома Силфра е толкова студена, че при спускането надолу въздухът на гмуркащия се буквално може да секне

Постоянната температурата е около 2 градуса, защото езерото се пълни с вода от топящия се ледник Лаунгьокюдл, издигащ се близо до планините. Водата, която се стича в дълбините в продължение на 50 години, преминава през пореста подземна лава, филтрирайки се до кристалната чистота на питейната вода.

След като премине през основно обучение по гмуркане, всеки желаещ, придружен от опитен инструктор, може да се потопи в невероятния подводен свят на разлома Силфира. Времетраенето на водната екскурзия продължава до 45 минути, които са напълно достатъчни и за разглеждане на други по-малки процепи, простиращи се паралелно на големия разлом. Територията на Селфира е едва около 1 квадратен километър, но това не пречи той да е в списъка на най-привлекателните места за дайвинг в света.