Palatka.bg

Венеция и странните закони, за които едва ли сте подозирали

Венеция отдавна е известна като потъващ град, но през последните десетилетия градът започна да потъва под тежестта на едно от най-големите си съкровища – туристите. Всеки ден от годината в града, който е включен в списъка с Обекти на световното наследство на ЮНЕСКО е посещаван от близо 60 000 посетители. Тази постоянна тенденция е проблем, който води до град, който все повече се лишава от действителните венецианци, които не могат да си позволят да останат повече в града, заради непрекъснато повишаващите се разходи и стандарт на живот.

И макар Венеция да не е единственият град, който се бори с кризата и последствията от свръхтуризма и безкрайните тълпи туристи, той предприема по-наказателен подход, отколкото повечето други туристически центрове по отношение на посетителите. Стъпки, които градът е длъжен да направи, ако иска да запази уникалната си архитектурна и съкровища на изкуството. По-рано тази година градът започна да отделя туристите от местните жители по време на натоварените туристически периоди. През 2017 г. в допълнение към предприемането на стъпки за отклоняване на големи круизни кораби към близкия индустриален град, туристическият съвет на града стартира кампанията #EnjoyRespectVenezia, за да напомни на туристите за всички онези на пръв поглед малки уж неща, което гостите на града не могат да направят, докато посещават прекрасната Венеция. Всяка лято, за да се гарантира, че правилата се прилагат, местите власти назначават допълнителни служители, които да следят за непозволени действия от страна на туристите.

Наскоро Венеция обяви, че възможно в близко бъдеще на туристите да им бъде забранено нещо, което на пръв поглед звучи като най-нормалното и естествено нещо в целия свят – седенето

И към момента седенето на известния площад „Сан Марко“ е забранено, но новото предложение от кмета Луиджи Брунаро е да се забрани седенето на земята в целия град, като нарушителите са изправени пред плащането на глоба между 50 и 500 евро. Правилото ще бъде гласувано в края на годината.

Ако обикновеното сядане на земята след дълъг ден на разглеждане на забележителности може да бъде забранено, струва си да се запитаме какво още би трябвало да избягват посетителите решили да се насладят на красотата на Венеция.

Ето списък на нещата, които са забранени да правите във Венеция, както и потенциалните глоби, които сте застрашени да ви бъдат наложени, ако не спазвате правилата на града

Както вече отбелязахме Венеция има специално отношение към заседяващите се туристи сядането на земята е забранено на следните места: „на площад Сан Марко и в Piazzetta dei Leoncini, под арката и на стъпалата на Procuratie Nuove, Наполеоновото крило, библиотеката Sansovino, под арката на двореца на дука, през внушителния вход към площад „Сан Марко“, познат още като Piazzetta San Marco. Потенциалната глоба, която евентуално може да се наложи да платите обикновено е в размер на около 200 евро.

Не можете да останете за дълго време на едно място, дори да консумирате храна или напитки, освен ако не сте в ресторант или кафене. Предвидената глоба е 200 евро.

Не можете да плувате или да потапяте части от тялото си в канали, потоци или фонтани. В този случай глобата е осезаемо по-сериозна и ще ви се наложи да се разделите с 450 евро, ако импулсивно решите да се изкъпете във Венеция.

Не можете да изхвърляте боклуци, въпреки че това трябва да е очевидно правило и да не се налага, който и да е било град да го включва в специалния си правилник. Никога обаче не се знае. В този случай глобата варира между 100 и 200 време, спрямо изхвърления боклук, мястото, а не на последно място и колко отзивчив и добродушен е полицаят, който ви е видял.

Не можете да обикаляте историческите улици на Венеция или да сте в превозно средство, независимо дали става въпрос частно или обществено такова „докато сте с голи до кръста или носите бански костюми“. Ако сте решили да отидете на плаж и ви е домързяло да се преоблечете, то е възможно да ви се наложи да заплатите 200 евро за тези спестени усилия.

Не е позволено да хвърляте храна или хранителни отпадъци, дори ако целта ви е да нахраните гълъбите

Глобата варира между 50 и 200 евро.

Съществуват още множество закони и забрани във Венеция, включително забрана за каране на колело, лежане по пейките на града, къмпингуване и много други. Независимо всичко това, може категорично да заявим, че нито една забрана няма да откаже нито нас, нито 60 000 други туристи, които ще посетят днес великолепната Венеция.