Palatka.bg

Най-красивите и интересни плажове покрити с миди в света

Красите морски миди, които макар и да са единствено празни черупки на умрели морски мекотели, са на особена почти сред нас хората. Много от нас обичат да ги събират миди, разхождайки се по плажа. Те често биват изхвърлени от морските вълни и могат да бъдат открити на почти всеки бряг, но има определени плажове, които могат да се похвалят с необичайно голямо количество миди наоколо. Повечето плажове в света се състоят предимно от различен вид разпаднали се скални образувания като пясък, песъчинки, чакъл, камъчета и др., но в редки случаи плажът може да е съставен изцяло от ракови, счупени и цели миди. Красива особеност, макар и да не е особено комфортно да се разхождаме по подобни плажове. Днес ще ви разкажем за някои от най-красивите мидени плажове в света, които несъмнено ще събудят любопитството ви, а защо не и да попаднат в списъка ви с мечтани дестинации.

Шел Бийч, Западна Австралия

Шел Бийч е разположен на 45 километра югоизточно от Денъм в района на залива Шарк в Западна Австралия. Името му е достатъчно красноречиво по отношение на природните му особености. Дължината е плажа е въпрос на дискусии, но се смята, че около 100 километра е реалистична оценка. Огромна част от този красив снежнобял плаж е съставен от милиони миниатюрни черупки, които се разпростират навътре в сушата на около седем до десет метра средно.

Морската вода в района има висока соленост, което се дължи, както на геоморфологията, така и на местния климат на района. Тази висока соленост позволила на мидите Сърцевидки да се разпространяват безпроблемно, тъй като естествените им хищници не са се адаптирали успешно към тази негостоприемна среда. Когато мидата Сърцевидки умира от естествена смърт, тя бива изхвърлена на брега. Този сякаш безкраен процес продължава от хиляди години, покривайки изцяло плажа. Сърцевидките са семейство соленоводни миди, в което могат да се открият над 250 вида, разделяни от изследователите в 15 до 24 рода.

Shells

Известни са със силно издути си черупки със сърцевидна форма. Това е и причината да получат толкова любопитно име. Черупките достигат до 10 см дължина, като много от тях имат ребра, а при някои видове са се развили шипове. Краката на повечето видове са силно развити и помагат за заравянето и за придвижването по океанското дъно. Чрез сгъване и рязко изправяне на крака е възможно да се получи движение, което да напомня „подскачане“. Сърцевидките са хермафродити и могат да се размножават бързо, което в комбинация с липсата на естествени хищници в района е причината Шел Бийч да изглежда по начина, по който изглежда днес.

Черупките на тези любопитно морски животни се „складират“ и на морското дъно в района, създавайки второ изкуствено дъно, простиращо се на стотици метри от бреговата ивица. В горните части на плажа, които остават далеч от вълните, много от черупките са се „циментирани“ заедно, в поради липсата на досега с водата в някои области са се образували големи и плътни структури от десетки и дори стотици миди.

a matter of perspective...

В наши дни черупките могат да бъдат събирани след издаването на специален лиценз. Те служат за производство на калций за хранене на домашни птици и екзотични саксии за градини и веранди. В ранните години от развитието на Денъм блоковете от втвърдените отлагания на черупките са добивани и използвани като материали в строителството на къщи за настаняващите се в региона хора.

Остров Санибел, Флорида, САЩ

Остров Санибел привлича посетители от цял свят, отчасти заради големите количества морски черупки, които често покриват големи части от плажа. Една от причините за тези натрупвания на черупки е фактът, че Санибел е бариерен остров, който е разположен в позиция изток-запад за разлика от повечето острови, които са позиционира по оста север-юг. Южният край на остров Санибел действа като лопата, загребваща всички морски черупки, които пътуват към острова от Карибско море и други южни морета.

Мидените черупки са изключително важна част от живота на жителите на Санибел още от времето, когато тук са живеели единствено местните хора – племето Калуса. Това е едно от най-големите индиански племена, които населяват Флорида по време на испанската колонизация. Тяхната традиционна територия се простира по югозападното крайбрежие на полуостров Флорида, от Сармота Бей до Кий Марко и във вътрешността по поречията на реките Миака, Пийс и Калусахачи. Племето изчезва през 18 век като вероятно се оттеглят заедно с испанците в Куба. Някои може и да са останали, но впоследствие са погълнати от семинолите.

Sanibel Shells

Мидените черупки са силно интегрирани в културата и икономиката на остров Санибел. Около 20-30 000 посетители идват всяка седмица в Санибел и съседния остров Каптива в пиковия туристически сезон, привлечени от желанието да се разхождат по плажовете на Санибел и милионите черупки тук.

Sanibel Island Real Estate Shells Junoina

Черупките могат да бъдат закупени в местни магазини специализирани в продажбата на различни видове красиви черупки или могат да се видят на показ в местния музей, в многото кафенета и ресторанти в Санибел или по време на Панаира Shell Sanibel, който традиционно се провежда в началото на март.

Шел Бийч, Сен Бартелеми

Вече сме имали удоволствието да ви разкажем за райския остров Сен Бартелеми.

St Barts -    Shell beach from overlook  - iIMG_4714

Днес обаче ще обърнем внимание конкретно на една негова особеност – миденият плаж.

St Barts Shell Beach, наричан още Гранд Гале, е със сигурност най-популярният и посещаван плаж на острова. Много посетители и пътуващи в круизни кораби туристи се отправят към Сен Бартелеми, за да разгледат богатството от миди, които биват изхвърлени от океана на бреговата ивица. Този плаж изобилства от уникални черупки и миди, които постоянно се променят и придават на  бреговата линия на плажовете различен вид всеки ден.

20110102-IMG_7517.jpg

Джефрис Бей, Южна Африка

Джефрис Бей е малък град, разположен в провинция Източен Кейп в Южна Африка. Въпреки че не е толкова зрелищен като остров Санибел или австралийския Шел Бийч, Джефрис Бей е известен с изобилието и разнообразието си от раковини, миди, страхотни морски дарове и калмари. В градския музей на черупките могат да се открият повече от 600 миди от целия свят, което го прави една от най-големите колекции от черупки в Южна Африка и привлича ентусиазирани почитатели на мидите от цял свят.

През септември в градчето се провежда Фестивал на мидите. Този празник се организира повече от 20 години и се е превърнал в традиция за много местни пътешественици и семейства от цялата страна. Те се събират в този малък град, за да отпразнуват местното разнообразие от миди във всичките им форми и размери.

Джефрис Бей също така е и популярна туристическа дестинация заради перфектните възможности за сърфиране. Това е една от петте най-известни дестинации за сърфиране в света и е домакин на ежегодното събитие за сърфиране Billabong Pro ASP World Tour през юли.