Palatka.bg

Държавата в Молдова, която съществува само на практика, но не и на теория

След разпадането на Съветския съюз през 1990 г., тънка ивица земя на източната граница на Молдова с Украйна се откъсна от страната и обяви независимост от Молдова. Последва четиримесечна война, която отне живота на около 700 души. В крайна сметка след края ѝ беше подписано примирие. Оттогава Молдова губи своето политическо, военно, икономическо и обществено влияние върху Приднестровието, но все още отказва да я признае като независима държава. Всъщност нито една държава не го е направила.

Въпреки непризнаването ѝ от международната общност, Приднестровието действа като независима държава, със собствено правителство, военни и полицейски сили, пощенска система, валута, конституция, флаг и герб. Знамето ѝ все още използва най-известният комунистическия символ в историята – сърп и чук. Приднестровието или Транснистрия, както е наричана на румънски е единствената страна в света, която все още има този символ на своя флаг.

В основата на конфликта стои фактът, че Приднестровието е предимно руско-говоряща територия, откакто Османската империя отстъпи региона на Руската империя в края на 18 век. Народът на Приднестровието естествено се чувства далеч по-свързан с руския народ, отколкото с молдовския. Дори и днес руско-говорящите хора съставляват най-голямата етническа група в Приднестровието.

Според примирието, подписано в края на конфликта между Приднестровието и Молдова, Русия поддържа мироопазващи сили в Приднестровието и осигурява постоянна финансова, военна и политическа подкрепа, без която Приднестровието не би могло да съществува. Руската субсидия, пряка и непряка, представлява почти половината от бюджета на Приднестровието. Неизбежно има огромно руско влияние върху обществения живот. Хората от Приднестровието гледат руска телевизия, децата в училищата учат от руски учебници и много пенсионери получават руска пенсия.

Липсата на официално признаване не предвещава нищо добро за Приднестровието, особено за бъдещето на младото поколение в страната

Докато по-възрастното поколение все още се надява, че Приднестровието ще бъде признато и ще стане официална част от Русия, по-младите приднестровци се борят с липсата на работни места и трудната икономическа ситуация. Повечето младежи са склонни да емигрират в чужбина, най-вече в Москва. От раждането на страната населението на Приднестровието е намаляло с повече от една трета.

Когато Джъстин Бартън, британски фотограф, посещава Приднестровието през 2015 г. и моли едно 23-годишно момиче да сподели какво мисли за родината си, тя се разплаква. Момичето, Анастасия Спатар, никога не е пътувало извън границите на Приднестровието.

Немският фотограф Джулия Ауц, която пътува до Приднестровието, за да заснеме портрети на младите хората държавата, споделя, че е открила едно затворено обществото, в което промяна прониква трудно.

„Те могат да станат параноични, когато видят чужденец, особено от западния свят, и то с камера в ръка. Много хора не са свързани със западните ценности. Вместо това те се възхищават на Путин и се надяват, че Приднестровието ще стане част от Русия ”- разказва Ауц.

Chitcani, Transnistria

Подобно на Джъстин Бартън, Джулия Ауц също била поразена от огромната тъга в техните изражения

Въпреки безнадеждността на ситуацията, Джулия Ауц открива, че тийнейджърите и младите хора са много възприемчиви. „Младото поколение се интересуваше много от мен и проявиха любопитство, чудейки се какво правя в страната“ – спомня си тя – „В Приднестровието няма много чужденци и повечето хора никога не са били в Западна Европа, така че те наистина бяха развълнувани и искаха да прекарват време с мен.“

Постоянното присъствие на Русия в региона и постоянното му участие в делата засили отношенията с Молдова. Руското присъствие в Приднестровието, толкова близо до украинската граница, също се възприема като заплаха за Украйна. Наскоро един украински депутат обвини Русия в използването на конфликтния регион, за да повлияе на проевропейските държави от постсъветското пространство в опит да отклони посоката на тяхното желание за присъединяване към Европейския съюз.

Hold it!

На 22 юли 2005 г. парламентът на Молдова одобрява законопроект за статута на Приднестровието, според който руските военни части трябва да напуснат областта до 31 декември 2006 г. Приднестровието се лишава от статута на суверенна държава и влиза с голяма автономия в състава на Молдова. Статутът на Приднестровието е определен като „административно-териториално образувание във форма на република в състава на Република Молдова“.

Transnistria

Областта трябва да влезе в единното икономическо, митническо и валутно пространство на Молдова, но получава собствена конституция и правителство, сформирано от Върховния съвет на Приднестровието – законодателен орган, който ще се избира след всенародно гласуване. Този закон е сдържано негативно оценен от посредниците в урегулирането на конфликта (Русия, Украйна и ОССЕ). Към днешна дата преговорите за окончателния статут продължават.

 

Transnistria