Palatka.bg

Нонг Нуч – най-големият екзотичен парк в Югоизточна Азия

Искало ли ви се е някога наистина да попаднете в рая? Това не е въпрос от рекламна туристическа брошура, защото Рай е другото име на Нонг Нуч – едно от най-красивите места, посещавано от любителите на екзотичната прелест на природата. Този тропически парк се намира в далечен Тайланд на 17 километра от Патая. Нонг Нуч е огромен комплекс от паркове и градини с обща площ от два квадратни километра, който от обикновена плантация се преобразил един от най-красивите паркове в света.

Историята на парка поставила началото си през 1954 година. По онова време никой не подозирал, че Патая ще се превърне в една от най-посещаваните туристически дестинации.

Това било просто едно най-обикновено рибарско селце, каквито имало из целия Сиамски залив. Госпожа Нонг Нуч и господин Писит Тансача купили земя, като двамата съпрузи решили да преобразят в плантация за плодове и зеленчуци. Но след като госпожа Нонг Нуч пътешествала из света и посетила безброй известни паркове, тя започнала да мечтае вместо плантация, да създаде невиждани тропически градини с декоративни растения и цветя.

Работата по преобразяването на парка продължила дълго. Едва през 1980 година тропическият парк Нонг Нуч отворил врати за първите си гости. Оттогава той постоянно се усъвършенства, привличайки всяка година нови посетители от всички кътчета на земното кълбо. Днес паркът се слави като една от най-големите ботанически градини на територията на цяла Югоизточна Азия. В момента управителят на парка е Кампон Тансача, синът на създателката Нонг Нуч.

Великолепието на тропическите растения изпълва грандиозния ландшафтен проект, в който са съчетани невероятни азиатски и европейски стилове, национални скулптури, беседки и приказни къщички. Около тях се вият чудни геометрични форми на перфектно изваяни храсти и китни алеи.

Парковият комплекс се дели на няколко зони, съединени помежду си от безброй пешеходни пътечки и мостчета

Сред палитра от цветове се издигат фонтани, специални помещения, заобикаляни от малка железопътна линия. Зоологическа градина и многочислени реалистични статуи на животни, птици и насекоми придават усещането, че попадаш в неземно царство на природата.

Градината на орхидеите – едни от най-красивите и екзотични цветя на планетата – са най-голямата гордост на Нонг Нуч. Тук можете да срещнете най-различни видове орхидеи  в най-причудливи форми и цветове. Те се отглеждат в оранжерии със специален микроклимат.

Градината на кактусите не оставя равнодушен нито един посетител, тъй като колекцията от кактуси поразява и човек с най-богатото въображение. Огромни, миниатюрни, цъфтящи и нецъфтящи, продълговати и кръгли  – кактусите в най-различна форма и цвят.

Синята градина е посветена на папрати и палми. В Нонг Нуч е събрана уникална колекция от 1100 вида палми (от 2800 вида, съществуващи на планетата). Това е и най-голямата колекция на палмови дървета, събрани на едно място.

Френският парк се простира в средата на палми и камъни и е признат от туристите за едно от най-красивите места в Нонг Нуч

Във Френския парк се среща класически европейски ландшафтен дизайн, който се съчетава по приказен начин с националните тайландски храмове. Поразителната пищност на композициите, ясните линии и симетрия, строгите геометрични форми на бордюри и морави създават усещането, че попадаш в огромен макет на съвършен приказен свят.

Но паркът Нонг Нуч предлага не само красота за очите. Освен мини-зоопарк, езера с риби, градини с птици и с пеперуди, можете да се впуснете в развлечения като яздене на слон, колоездене или да нахраните с банани стадо от слонове и да се докоснете до тези добродушни животни.

Зрелищните шоупрограми в Нонг Нуч се смятат за едни от най-добрите в Тайланд. Там можете да се насладите на национално тайландско шоу и да се запознаете с културата, традицията и обичаите на Тайланд. Национални танци и исторически възтановки са само част от програмите, демонстриращи богат национален реквизит, необикновена музика и талант на артистите. Да зърнат цялото това изобилие се стичат хора от всички култури, желаещи да се убедят със собствените си очи, че Тайланд не са само плажовете и магическите морски залези, но и че той наистина пази своята съкровищница от ботаническа екзотика.