Palatka.bg

Законите по света, които ще ви накарат да повдигнете вежди

Когато пътуваме сблъсъкът с културите е неизбежен. Различен манталитет, различни традиции, различна среда. Но докато това са по-скоро психологически фактори, които зависят от нашето възприятие, то има някои неща, с които наистина трябва да се съобразяваме. Законите. Днес ще ви запознаем с някои от най-абсурдните закони в държавите по света.

Публична любов в Обединените арабски емирства

Колкото и да са богати – ОАЕ си остават консервативни ислямски държави. Показността на интимна привързаност е категорично забранена в държавата. Съвсем наскоро двама души бяха осъдени на един месец в затвора за целуване в тоалетната в бензиностанцията. През 2013 г. една двойка отиде в затвора за една година, след като беше забелязана да се целува на плажа през нощта.

Задължително биене на барабан в Индия

Редица региони в Индия биват ежегодно опустушавани от скакалци. Напастта е толкова голям, че понякога застрашава дори човешки животи. Затова в страната има закон, който задължава гражданите, в случай, че видят ято скакалци, да започнат да бият на специален тъпан, с който да предупредят общността за опасността. Ако не го направят ги грози затвор.

Дъвчене на дъвка в Сингапур

Дъвките са забранени  Сингапур от 1992 г., защото тогавашния премиер на страната Лиу Куан Йе смятал, че това ще доведе до „злоупотреби“ като „поставяне на дъвка на вратите на метрото, за да не се отварят“. Глобата за дъвчене на дъвка е 1000 долара при първо провинение, 2000 долара при второ и обществено полезен труд при трето.

Да яздиш крава пиян в Шотландия

Не е шега. Язденето на крава пиян в Шотландия се наказва по закон от 1872 г. Нямаме си представа какво трябва да се е случвало през 19-ти век, за да прокарат такъв закон…

Да кръстиш бебете си с абсурдно име в Дания

Всъщност, подкрепяме напълно този закон! Да кръстиш детето си с абсурдно име може да унищожи живота му – буквално. Затова в Дания има списък с около 33 000 одобрени от правителството имена, които родителите могат да избират. Не е като да няма вариации!

Да се катериш в планината гол в Швейцария

През 2011-та година няколко групи туристи се разхождат голи из Алпите – незнайно защо. Това смущава гражданите на страната, тръгнали с децата си на разходка из прекрасната природа. Зари тези инциденти правителството забранява разхождането гол в планината – глобата е 100 швейцарски франка.

Да смажеш кен от бира в гърдите си в Австралия

Нямаме коментар за повода, но този закон е напълно истински. Глобата за нарушаването му е 1000 долара.

Да уринираш в океана в Португалия

Този закон е наистина абсурден, защото няма как да бъде приложен – по никакъв начин не можеш да докажеш, че някой се е облекчил в океана. Освен това да уринираш там оказва толкова голямо влияние на океана, колкото хомеопатията лекува – тоест никакво.

Да се катериш на дърво в област Онтайро, Канада

В Канада се намира около 320 млрд. дървета или около 9000 на глава от населението. Въпреки това в провинция Онтайро е категорично забранено да се катериш по дърветата. Глобата е 250 долара.

Да умреш в Сарпурен, Франция

През 2008 г. кметът на селцето Сарпурен във Франция забранява изрично умирането на територията му. По негови думи „нарушителите ще бъдат строго наказвани“. Как – не знаем.

Да храниш гълъбите във Венеция

Управата на града решава да спре манията с храненето на гълъбите на площад „Сан Марко“, заради изключителната бъркотия и мръсотия, която това действие предизвиква. Глобата е 700 евро.

Да учиш маймуна да пуши в Индия

През 1924 г. собственика на едно шимпанзе е бил глобен с 5 долара (невероятна за страната и времето сума), защото е научил животното да пуши. Явно това е било много забавно за индийците и е прилагано често. За животните обаче – пушенето е по-вредно, дори спрямо нас. Затова и е прокаран този закон.

Да притежаваш сателитна чиния в Малайзия

Притежаването на сателитна чиния, която може да прихване чуждестранна телевизия може да доведе до глоба от 100 долара и затвор до 2 години в Малайзия. Ето на това му казваме цензура.

Да не посещаваш достатъчно родителите си в Китай

Законът за „Защита на правата и интересите на възрастните хора“, влязъл в сила през 2013 г., прави незаконно избягването на родителите ви. „Онези, които живеят далеч от родителите си, често трябва да се прибират вкъщи“, се казва в закона.

Да си дебел в Япония

Ако сте на възраст между 40 и 79 г. и лекарят ви измери повече от допустимата талия – той може да съобщи на властите за това и те да ви „превъзпитат“.