Palatka.bg

Бромо – младият и активен вулкан, който не открива спокойствие

Вулканът Бромо в Източна Ява, Индонезия, е най-младият от няколко вулкана в масива Тенгер и е един от най-активните вулкани на острова, който е дом на близо 150 милиона души. Когато вулканът изригне той излъчва дебел, бял, серен дим. Когато учените в района имат доказателства, че вулканът е активен, обикновено местните служби издават заповед, че посещенията не са позволени или стриктно напомнят, че турове в района не се препоръчват докато Бромо не се успокои. Когато обаче не съществува пряк риск за живота и здравето на посетителите 2300-метровият връх е популярна туристическа дестинация, известна със своето живописно местоположение и великолепни гледки, от които човек би могъл да се наслади на невероятни изгрева и залези.

Планината Бромо се намира в средата на широка пясъчна равнина, наречена „Пясъчно море“

Този безплоден терен също е дом на около 90 000 тенгери – индийско етническо малцинство, живеещо в предимно мюсюлманския индонезийски архипелаг. Всяка година, независимо от това дали планината изхвърля дим и огън или е в относителен покой, стотици тенгери от близките села се изкачват до върха на планината, носейки големи количества храна, която хвърлят в отворения кратер на вулкана. Освен от плодове, ориз и зеленчуци, в „Гладния вулкан Бромо“ се хвърлят животни като кози, пилета и дори крави. Тези жертвоприношения се правят като част от фестивал, наречен „Ядня Касада“, който продължава около месец.

Фестивалът Ядня Касада се организира от индуския храм „Pura Luhur Poten”, разположен в „Пясъчното море”, а на 14-ия ден от фестивала всички местни вярващи събират в храма Pura Luhur Poten, за да поискат благословии от Ида Санг Хианг Уиди Васа и Богът на Махамеру. Впоследствие групата вярващи продължава пътя си към ръба на кратера на планината Бромо и хвърля своите жертви в кратера. Въпреки опасността някои се опитват да се спуснат в кратера, за да извадят пожертвуваните стоки. Смята се, че, ако спасиш хвърлен предмет или животно, то това ще ти донесе огромен късмет. Други хитреци пък се опитват да уловят хвърлена храна и предмети, използвайки мрежи.

Бизнесът си е бизнес.

Легендите твърдят, че местните тенгери може би са потомци на някогашкото мощно царство Маджапахит, което управлявало Индонезия и голяма част от Югоизточна Азия от 13-ти век до 1500 г., когато е паднало под натиска на ислямските нашественици. При падането на империята Маджапахит мнозина избягали и се скрили в планините Тенгър. Сред избягалите били и дъщерята на крал Бравияя от царството на Маджапахит и нейният съпруг Брахим.

Кралската двойка обаче били бездетна. В своето отчаяние те се изкачили на върха на планината Бромо, за да умоляват планинския бог, който им обещал много деца при условие, че най-малкото дете бъде пожертвано в кратера на вулкана. За да избегнат ужасната клауза, двойката продължава да ражда деца, докато се роди двадесет и петото дете, след което те решават да изпълнят обещанието си. Според някои версии на историята, двойката отказва да пожертва детето си, което кара вулканът Бромо да избухне в ярост и пламъците поглъщат детето им. В друг вариант на легендата двойката доброволно жертва своето дете, за да умилостиви вулкана и да не се среща могъщата му ярост.

През последните няколко десетилетия е имало няколко инцидента свързани с Бромо. По-значими изригвания има през 2004-а година, когато умират два души, които са убити от летящите камъни; през 2010-а година, когато правителството изразява опасения, че е възможно да възникне вулканично изригване. Като предпазна мярка местните жители и туристи са инструктирани да останат настрана от зона в радиус от три километра от вулкана, извън която са създадени временни бежански лагери. Районът около Бромо остава извън границите за посетителите през остатъка от 2010 г.

SONY DSC
Последното сериозно изригване на вулкана беше преди 2015-а година

Вулканът Бромо показва признаци на нарастваща активност, започвайки от 4 декември 2015 г., когато количеството дим, излизащ от кратера, се засилва осезаено. До края на декември Бромо започва да изхвърля пепел във въздуха. Индонезийското бюро за наблюдение на вулкани (PVBMG) издава предупреждение, което забранява на хората да се движат в района на вулкана Бромо. По-късно предупреждението се разпростира в зона от 1 километър, преди да се разшири в по-широк обхват, който на практика забранява на посетителите  изобщо да се доближават до местността.