Palatka.bg
Единствената опция за настаняване тук е в една красива хижа на плажа.

Рядко срещани розови делфини се появиха в Тайландския залив

Розовите делфини не са митични същества от приказките  – те наистина се срещат, макар и доста рядко. Само няколко места по света като например Китай и в определени участъци на река Амазонка са обитавани от розови делфини. В края на месец април тайландски рибари заснели рядко срещаните морски бозайници в Сиамския залив. Причината за появяването им според учените е отсъствието на туристи поради пандемията от коронавирус. Видеото показва три розови делфина, плуващи съвсем близо до рибарската лодка в спокойните води край остров Ко Панган, част от Тайландския залив. Рибарят, който се натъкнал на розовите делфини бил изумен, защото според думите му, никога не си представял да види наживо необикновените животни.

Тайландските розови делфини са подвидове на тихоокенаския гърбат делфин. Според Международния съюз за защита на природата розовите бозайници се смятат за застрашен вид. По данни на Конгият Китиуатанауонг – директор на Морския биологичесн център в Пукет – едва около 150 броя розови делфини обитават Тайланския залив. Ученият споделя пред Ройтерс, че поради ограниченията, свързани с пандемията, делфините са добили смелост и се появяват по-често.

Туризмът в Тайланд бележи спад със 75% през месец март, което се отразява и на остров Ко Панган, познат като „Острова на залеза“. Изключително интересен с разнообразието на животинския и растителния свят, Ко Панган привлича туристи с красивите си плажове, прохладни джунгли с палми и лияни и свежи кокосови коктейли, съпроводени от златни морски залези. А кой би предположил, че към този летен рай, сега забранен за хората, ще доплуват и розови делфини? Може би дотогава, докато отново гръмко се завърнем там.