Palatka.bg

Хотелът в Северна Корея, който сякаш ще остане вечно незавършен

Хотел Рюгьон е 105-етажен хотел, който е все още в процес на изграждане в столицата на Северна Корея Пхенян

Съоръжението има пирамидална форма и е с височина 330 метра, което го прави най-високата сграда в цялата страна. Небостъргачът-хотел е наричан „Сграда 105“ поради броя на етажите. Хотелът е в процес на изграждане в продължение на почти три десетилетия, поради финансови и политически затруднения.

Раждането на идеята за хотел…в Северна Корея?

Изграждането на хотел Рюгьон започва като битка за надмощие във всяка сфера от човешкия живот по време на Студената война. Идеята в Северна Корея е мотивирана от завършването на най-високия хотел в света, който е открит в Сингапур през 1986 г. и е наречен хотел Westin Stamford.  Хотел Westin Stamford е проектиран от южнокорейски архитекти, което несъмнено допълнително е мотивирало лидерите на Северна Корея, че те задължително трябва да отговорят, подобаващо, изграждайки достоен отговор на хвърлената ръкавица.

Строителството на Рюгьон се уповава на надеждите, че Съветския съюз ще изпрати обещания фонд от 230 милиона долара. Пхенян планира да изгради  хотел, чиито помещения ще наподобяват Западния начин на живот, като очакванията са сградата да се превърне в символ, емблема и витрина на Северна Корея пред света и чуждестранните гости.

Хотелът Рюгьон отнема на севернокорейското правителство почти три десетилетия, за да се построи, без все още да се вижда хоризонт за цялостно завършване на проекта

Изграждането на сградата започва през 1987 г. с намерението първо да бъде отворено навреме за 13-ия Световен фестивал на младежите и студентите през 1989 г. Допълнителни забавяния настъпват през 1992 г. поради икономическата криза след падането на бившия Съветски съюз, който спонсори Пхенян икономически. Краят на Студената война поставя Северна Корея в изключително тежка ситуация, след като Съветският съюз се разпада, а с това се слага и край директната финансова помощ под формата на милиони американски долари и огромното подпомагане с газ, петрол и други продукти, които са крайно необходими за развитието на и без това изключително слабата севернокорейска икономика.

Между 1992 г. и 2008 г. емблематичната сграда доминира хоризонта на Пхенян, подобно на призрачен скелет – без прозорци или вътрешни мебели.

Строителните работи бяха възобновени през 2008 г., а инженерите успяха да завършат външната част и фасадата на хотела до 2011 г.

Официалното грандиозно откриване беше насрочено за 2012 г., за да съвпадне със 100-годишнината от рождението на „Вечния президент“ на Ким Ир-Сен. Все пак „премиерата“ беше отложена за втори път с планувана дата – 2013 г., преди да бъде финално отменена за неопределено време. Към момента хотелът все още не е отворен и няма никакви изгледи скоро да бъде завършен изцяло.

Хотел Рюгьон се възприема като най-високата, най-емблематичната и забележителна сграда в Северна Корея. Само до преди няколко гдоини незавършенят хотел заемаше титлата „Най-високата хотелска сграда в света“. През 2009 г. беше изпреварена от Роуз Тауър ъф Дубай в Обединените арабски емирства. Понастоящем Рюгьон е номер 63 в списъка на най-високите хотелски сгради в света и е класиран на 10-та позиция спрямо броя етажи. Въпреки това,Рюгьон все още държи рекорда за най-високата незаета сграда в света.

Хотел Рюгьон има три крила, всяко с дължина 100 метра и широчина 18 метра. Пирамидалната форма образува перфектен ъгъл от 75 градуса, събиращ страните в остра точка на върха на сградата. Сградата е проектирана така, че осем от етажите да се въртят с бавна скорост, а шестте най-високи етажа да остават неподвижни.

В оригиналния план движещата се част на конуса е проектирана да помещава пет ресторанта и хиляди стаи за гости

Хотел Рюгьон е проектиран да бъде самостоятелна и независима от средата сграда с ресторанти, жилищни апартаменти, бизнес съоръжения, супермаркети и т.н.

Това, което някога трябваше да бъде най-високата хотелска сграда в света, е изоставено, без абсолютно никой да има представа кога и дали изобщо някога ще започне да функционира адекватно.

Мълчанието на Северна Корея относно проекта доведе до редица спекулации в западните медии, които наричат „сграда 105“ с не особено ласкавото наименование „най-лошата сграда в света“. С времето се родиха и множество въпроси относно структурната цялост и безопасност на хотела. Представители на Европейската търговската камара заключиха, че сградата не може да бъде ремонтирана. Японската национална телевизия съобщи в своя новинарска емисия, че строителството на хотела е консумирало цели 3% от Брутния вътрешен продукт на Северна Корея.