Palatka.bg

Плажът в Гърция, който ще ви остави без думи

Плажът Навайо (на гръцки: Ναυάγιο, в букв. превод – корабокрушение) е изолиран iи сгушен сред скалите пясъчен залив на остров Закинтос – един от най-известните, красиви, посещавани и снимани плажове в Гърция. Плажът Навайо носи името „Корабокрушение“, защото се е оказвал последният пристан на разрушения и корабокруширал кораб, носещ името „Панайотис”. Известно е, че кораба се е занимавал с контрабанда. Наличието на контрабандисти на кораба дало на плажа Навайо още един псевдоним – „Заливът на контрабандистите”.

Фотография

Навайо е един от малко плaжове в Гърция, които не могат да бъдат достигнати пеша или с превозно средство по сушата, а единствено и само само по море – с малки и средноголеми кораби. През 1983 г. корабът „Панайотис”, превозващ контрабандно цигари от Турция за Италия претърпява корабокрушение в района на остров Закинтос. Бурното време и лошата видимост водят до инцидента. Екипажът успява да се спаси, но за сметка на това изоставя кораба и никога не се завръща за него. Корабът е изоставен и все още е погребан в белите пясъчни дюни на плажа.

Фотография
Плажът е достъпен само от морето, тъй като е обграден откъм брега с високи скали с височина от 45 м до 225 м.

Освен традиционните плажни удоволствия, които се предлагат на туристите, които посещават Навайо, любителите на адреналина могат да се възползват и допълнителни услуги и предложения като скокове с бънджи и други екстремни видове спорт. Навайо е попадал многократно в различни класации като една най-екзотичните плажни дестинации в Европа.

Фотография

Този малък и изолиран, но забележително красив пясъчен залив се намира на северозападния бряг на остров Закинтос, близо до селото Анафотирия. Районът е известен с от чистите си варовикови скали, бели пясъчни плажове и кристалната изкушаваща синя вода, която привлича стотици хиляди туристи годишно. Независимо че плажната линия е достъпна само с лодка, то можете разгледате Навайо от високо, ако застене върху най-високата точка на скалите, които обгръщат плажа.

Фотография

Плажът Навайо първоначално е бил известен като Агиос Георгиос, но след корабокрушението на корабът „Панайотис” старото име излиза от употреба, за да остане вероятно завинаги тук.

Фотография
Фотография
Фотография
Фотография
Фотография
Фотография