Palatka.bg

Нощувка в страховитите хотелските капсули Skylodge в Перу – изпитание за фобията ви от височини

Няма нищо по-хубаво от спокоен сън в легло далеч от шумотевицата на големия град, а защо не и от цивилизацията. В Свещената доли на инките в Перу туристите имат възможност да се насладят точно на такова удоволствие. Стига да имат куража за това. Съвременният модерен хотел Скайлодж (Skylodge), който е разположен в Куско на 20 минути от град Урубамба, предлага безплатна закуска и вечеря с вино, но това не е достъчно като примамка за всеки средностатистически турист.

Три стъклени капсули Skylodge Adventure Suites, които буквално са „монтирани“ в отвесния склон на планината на височина от 120 метра се оказват твърде страшничко място за нощуване. За да се спуснете или издигнете към хотелската капсула-легло, ще се наложи да използвате специално предназначените за това алпинистки съоръжения. Добрата новина е, че колкото и физически сили да ви коства това, в списъка с услугите за гости е включено използването на обща баня, постелно бельо, хавлиена кърпа и балкон, разкриващ великолепна гледка към Свещената долина на инките.

Скайлодж отваря врати за посетители през 2013 година и бързо набира световна слава. Хотелът Скайлодж е изключително популярен в средите на алпинистите, въпреки че използването му за едно нощ не е евтино – около 300 долара. Близо до капсулите на хотела има и просторна тераса за закуски на открито със свеж планински въздух. Голяма обща капсула служи като столова за гостите. За доставките на храна в един от най-екстремните хотели на света се грижи специално подбран персонал, който доставя в раници продуктите за готвене.

В трите капсули могат да се поберат общо 12 души, раздели по четирима в една капсула

Големият интерес към капсулите е причина резервациите да се правят половин година преди посещението, като най-натовареният сезон е този в месеците от май до септември.

Дори да изглеждат крехки като стъкло, капсулите са изработени от аерокосмически алуминий и устойчив на ниските температури поликарбонат. Идеята за необикновения проект е на Арио Ферри, който създал чертежите на капсулата като част от дипломната си работа. Когато работата по детайлите приключила, качването на капсулите на върха на планината отнело два месеца. Безопасността им била проверена и потвърдена от инженери, а самите работници в хотела редовно проверяват състоянието на капсулите.

За да попаднат на върха, туристите трябва да преодолеят стотици стъпала на специални метални скоби и да преминат по отвесен „мост“ от две въжета. Преди началото на изкачването инструктурите внимателно информират туристите как да използват съоръженията. За успокоение на посетителите, специалистите са обучени да дават първа помощ на пострадали и попадналите в екстремални ситуации. За щастие до този момент не се е налагало поради липсата на каквито и да е инциденти.