Palatka.bg

Феноменът облак „Утринна слава“ – най-голямата въздушна вълна от облаци в света

Малко природни явления са до толкова необикновени, че са получили названия, които да ги отличат сред всички чудеса на планетата. Един такъв се наблюдава в залива Карпентария в северните части на Австралия. Морският залив се простира на дълга площ от над 600 километра. Но мястото не е познато единствено с това, че носи името си в чест на Питър Карпентье – генерал-губернатора на холандските колониални части от Индонезийския архипелаг. Карпентария привлича пътешественици от цял свят, дошли да зърнат уникалния природен феномен, наречен облака „Утринна слава“.

„Morning glory cloud”, както е пълното описание на явлението, се превежда като „облака на утринната слава“

Представлява метеорологичен феномен, който се появява в южните части на самия залив Карпентария. Гигантски облаци, усукани в продълговати къдели се ширят до 100 километра в далечината. Понякога дължината на въздушните вълни достига до 1000 километра! Обикновено те се издигат на височина 1 километър от повърхността и могат да се движат със скорот до 60 километра в час. Наблюдавани са случаи, когато странните облаци са се носили на височина до 100-200 метра.

Почти винаги облакът Утринна слава е съпровождан от силни пронизващи ветрове, бушуващи вертикални въздушни потоци и резки промени в атмосферното налягане на повърхността.

В предните части на облака присъства мощно вертикално движение, пренасящо въздух нагоре през облака, като това създава впечатление за усукващ се вид. През целия този динамичен процес въздухът в средата и задните части на облака, които се снишават, остава турбулентен. Именно това е причината облакът да наподобява непрекъснато огромно бяло самонавиващо се руло –  изглежда сякаш се върти в обратната посока на движението на въздушната маса.

Необикновеното облачно явление било наблюдавано още в древните времена. Местните жители, които го наричат „канголги“, смятат, че това е хубав знак. Европейците за първи път узнали за облака през 40-те години, когато австралийските пилоти съобщили за образуванието.

Въпреки детайлните проучвания, които започнали през 70-те години на миналия век, причините за облачния феномен не са напълно разгадани. Благодарение на изследванията, една от основните причини за възникването на Утринна слава се счита мащабната циркулация на въздушните маси, свързани с бризовете, които се зараждат по крайбрежието и над залива. Когато се издигне на определена височина, охладеният и кондензиран въздух се спуска обратно към залива, сливайки се с долния слой облаци.

Облакът може да се появи по всяко време на годината, но най-често той се наблюдава в периода между септември и началото на месец ноември

По това време облакът се появява около два пъти в течение на пет дни. Феноменът се случва рано сутрин (което е причина за наименованието му Утринна слава), когато влажността на въздуха е достатъчно висока, а предишния ден са духали силни морски бризове. Придвижването и поведението на усукващите се облаци са доста непредсказуеми – всяка сутрин те изглеждат по различен начин.

За да бъде видян от най-добрата гледна точка, облакът трябва да бъде наблюдаван отвисоко. Затова на туристите се предлага пътуване със самолет и внимателен персонал. Както може да се предположи, облакът Утринна слава може да бъде доста опасен, поради турбулентните въздушни потоци. Ето защо посетителите, които идват в Карпентария, имат възможността да седнат в Burketown pub на по чаша бира и да се наслаждават от столовете си на необикновеното метеорологично явление.