Palatka.bg

Как изглежда изгревът от различните планети в Слънчевата система

Космосът вълнува човека от най-древни времена. Може би чрез науката, чрез религията, а защо не и чрез изкуството ние се опитваме да опознаем и да се сближим с необятността извън пределите на Земята. Днес изглежда, че обикновеният землянин е все по-близо до така жадуваните туристически пътешествия в Космоса – цел, за която за впрегнати усилията не само на правителства, но и на частни корпорации. И като всяко пътуване сред природата, Космосът също предлага чудни гледни – невиждани изгреви и залези, за които дори не сме подозирали, защото те могат да бъдат съзерцавани само от непозната гледна точка. Можем ли освен от някой красив морски плаж или висок планински връх да си представим как би изглеждало изгряването на Слънцето от друга планета в Слънчевата система, без да сме го виждали от непозната гледна точка?

Благодарение на художника и фотограф Рон Милър, имаме възможност да открехнем завесата към колекция от цифрови картини от Космоса. Фотографът е работил над десет години в областта, усъвършенствайки в детайли всеки поглед върху залеза на Слънцето, видян от различни планети.

Меркурий

Меркурий се намира на 60 милиона километра от Слънцето, което представлява 39% от разстоянието между огнената звезда и нашата планета. Затова изгревът, видян от Меркурий е много по-ярък, отколкото на Земята.

Венера

Разстоянието между Слънцето и Венера е 108 милиона километра. Заради гъстите облаци, обгръщащи планетата, Слънцето на небето на Венера напомня светло петно.

Марс

На разстояние от Слънцето Марс се намира на 1,5 пъти повече, отколкото Земята – 230 милиона километра. Но това не е единственият фактор, оказващ влияние върху видимостта. Силният вятър, разпиляващ огромно количество прах на Червената планета образува воал, който премрежва изгледа към Слънцето.

Юпитер

Така изглежда Слънцето от Европа – един от естествените спътниците на Юпитер. Юпитер е много по-далеч от Слънцето – на около 779 милиона километра (5,2 пъти по-голямо разстояние от това между Слънцето и Земята). Слънчевата светлина озарява Юпитер с червеникав пръстен точно, когато лъчите преминават през атмосферните пластове.  Благодарение на проникването през замръзналите ледени кристали и газове, светлината пресъздава невероятни образи на „изкуствено слънце”.

Уран

Уран не се радва на топлината, идваща от Слънцето, защото той се намира на 2,8 милиарда километра от него. От гледна точка на Ариел, един от спътниците на Уран, можем да се насладим на необикновени картини.

Нептун

Така изглежда Слънцето, ако го погледнете от Тритон – най-големият спътник на Нептун. Разстоянието до нашата звезда е 4,5 милиарда километра или 30 пъти разстоянието между Земята и Слънцето. Огромни гейзери от прах и газ върху този леден сателит затъмняват малкия светлинен диск, окачен като запотена лампа на черното небе, осеяно със звезди.

Плутон

От гледна точка на най-далечната планета в Слънчевата система, Слънцето се вижда като малка светеща звездичка. Плутон е на 6 милиарда километра от него и светлината, достигащата до там  е 1600 пъти по-слаба, отколкото тази, огряващата Земята. Но все пак лъчите са 250 пъти по-силни, ако ги сравним с лунната светлина, която виждаме при пълнолуние от Земята.

Снимки: https://spaceart.photoshelter.com/index