Palatka.bg

Натрон – смъртоносното огненочервено езеро в Танзания

Чували ли сте за Натрон? Едно от притихналите, но и предизвикващи страх невероятни езера на Африка. Натрон е разположено на височина от 600 метра в северната част на Танзания на границата със съседна Кения. Това солено езеро е удивително не само с необикновения си химически състав, но и с яркия червен цвят, наподобяващ току-що застинала лава.

Езерото Натрон често е наричано „езерото на смъртта“. Обгърнато в климатичната защита от горещ въздух, прах и суша, опасният водоем е почти недостижим за туристически посещения. Но осмелилите се да доближат Натрон без съмнение ще бъдат дарени с една от най-зашеметяващите гледки в Африка.

В Натрон се вливат водите на река Евасо Нгиро, която идва от райони, богати на минерални извори

Именно вливащата се в езерото вода придава необикновения червен цвят на Натрон. Това е така, защото по време на изпаренията минералите се утаяват на дъното на басейна. Водата е богата на натрон – декахидрат на натриев карбонат и неговите съединения. Отлаганията на солите и карбонатите представляват отлична среда на живот за някои бактерии и микроорганизми, които на свой ред придават хипнотичния огнен цвят на африканското езеро по време на размножителния период. Багрите могат да се променят от жълти до оранжеви, розови и червени – резултат от количеството на микроорганизмите.

Високата температура на водата, достигаща над 41 градуса и наситеното съдържание на сол не позволяват на растителността да се развива. Кой би предположил, че Натрон може да е привлекателно място за живот? Противно на очакванията милиони птици фламинго се стичат в периферията на Натрон в търсене на водорасли и безгръбначни. Езерото е безопасно място за гнездене, защото алкалната среда не позволява на хищниците да идват в търсене на плячка. А дори и най-страшният враг би отстъпил пред стотиците хиляди видове птици, които долитат от различни краища.

С дълбочина не повече от 3 метра, размерите на Натрон зависят от сезонните валежи

Широчината му 22 километра, а дължината – 57 километра. Единствената риба, обитаваща в изобилие водите на червеното езеро е тилапия – малка рибка, предпочитаща горещите извори, където температурата варира от 36 до 40 градуса.

Независимо, че езерото Натрон, открито от европейците едва през 1954 година, представлява невероятно природно зрелище, то е ценност, която има нужда от грижа. В началото на XXI век се появявили заплахи за съществуването на Натрон. Планувало се по неговите брегове да бъде построен голям химически завод за производство на калцинирана сода. Друг проект включвал строителство на електроцентрала с издигане на мощна язовирна стена в северните части на езерото. И двете идеи за съоръжения щели да нанесат сериозни щети на екосистемата на Натрон и неговите обитатели. За щастие намесата на еколозите успяла да предотврати реализирането и на двата проекта.

Натрон носи славата на езеро на смъртта и заради едни от най-фантастичните и страховити снимки, правени някога на планетата

Те изглеждат така, сякаш птиците са застинали в каменни силуети насред зловещата тишина на водата. Фотографиите са част от творчеството на Ник Бранд, който открил останки на фламинго и други животни, покрити с натриев карбонат. Фотографът подбрал най-впечатляващите мумуфицирани животински екземпляри, заснемайки ги така, че да изглеждат като „живи“.

Според някои хипотези птиците загинали почти мигновено при контакта си с водата на Натрон

Дали това е така и каква е действителната причина за смъртта им, не може да се каже. Със сигурност учените потвърждават, че благодарение на химическия си състав, водата се превърнала в отличен консервант. Затова плуването в Натрон не е добра идея, освен ако не сте решили да получите болезнени изгаряния, които само вода, наподобяваща гореща лава може да причини.