Palatka.bg

Малките съкровища на Колумбия: Гуатапе – най-пъстрото селце на света

Колумбия – място с репутация на една от най-опасните дестинации на света. В нея се сблъскват контрастите на сложен политически строй, законите на трафика на наркотици и вечни истории от драматични телевизионни сериали. Докато преди десетина години много хора щяха да вдигнат вежди подозрително на идеята за посещение на Колумбия, днес латиноамериканската държава е един бързо разцъфтяващ туристически рай.

Вторият по големина град Меделин е любимо място на съвременните дигитални номади и е известен като един от най-иновативните градове – център на изкуството, модата и бизнес идеите

Но освен палитрата от възможности, в развиващата се Колумбия се съхранява и самобитната култура, скрита в периферните части извън мегаполисите. Там където опасният уличен живот и чарът на архитектурата вървят ръка за ръка, но именно тази симбиоза сякаш привлича всеки един един пътешественик, търсещ да надникне в истинската Колумбия, където го очаква гостоприемност и чаша ароматно колумбийско кафе.

Само на два часа път от Меделин се крие най-шареното място в Колумбия. Гуатапе – малко селце е идеалното място за бягство от хаоса на големия град. Гуатапе е познат със цветните си улици, кокетни площади, осеяни с много ресторанти и магазинчета. И това не е всичко – тук наблизо се намира и голямата 220-метрова скала Ел Пеньон със своята стълба от 740 стъпала, очакващи търсачите на екстремни височини.

Но Гуатпе набира все повече популярност в последните години и като произведение на изкуството

Местните жители боядисват домовете и магазините в неустоими ярки цветове. Освен това украсяват долната част на всяка къща с характерни фрески, наричани „zocalos”. Благодарение на уникалния си облик, постигнат с всеобщ труд на жителите, Гуатапе спокойно може да бъде наречено най-пъстрото кътче на света.

С тесните си начупени павирани улички и вятъра, препускащ сред веселите фасади на сградите, Гуатапе оживява като фотогеничнно градче, жадувано от обективите на фотографите. Слънчогледи, гълъби, овце – това са само част от детайлите над бордюрите около къщите. Някои фрески са изработени така, че да рекламират местен бизнес: изрисувани хлебчета или шевни машини показват какво точно предлага търговецът отсреща.

Но рисунките по стените на Гутапе разказват и истории. На много от панелите се виждат чудни образи, показващи пътешествия, исторически сцени и биографични откъси от живота на някой местен музикант. Но не забравяйте – преди да изучите всички пъстри ъгълчета на Гуатапе и да вземете със себе си сувенир за вкъщи, не пропускайте да последвате дълбокия дъх на автентичното колумбийско кафе, което е задължителният завършек на латиноамериканското приключение.