Palatka.bg

3D ефекта на природата – Подводният водопад на остров Мавриций

Необятният Индийски океан крие безброй удивителни творения на природата. На дъното може да бъде наблюдавана впечатляваща аномалия-илюзия на подводен водопад. Точно така е познат на света Подводният водопад на Мавриций, разположен край бреговете на полуостров Льо Морн Брабан. Миражният ландшафт, образуван от кораловите рифове и наслагвания на пясъка е непрекъснато подлаган на движенията на вълните, а силните подводни течения ваят причудливи каскади и усукващи се водни струи, стичащи се сякаш към дъното на океана. Пейзажът напомня нарисувани 3D графити, чиято красота може да бъде наблюдавана отвисоко.

Подводният водопад е сред най-поразителните забележителности на остров Мавриций

Устремените към дъното потоци създават оптическа илюзия за бездънен водопад. Възрастта на океанския шелф в района на Мавриций на няколко милиона години, въпреки че тук океанското дъно се е надигнало и създало плато относително скоро.

Край полуостров Льо Морн Брабан дълбочината на крайбрежните води се колебае от 8 до 150 метра, като на места достига до няколкостотин метра. Точно такъв е дълбокият участък, към чието дъно се спускат бушуващите потоци на илюзорния подводен водопад, изчезващ в дълбокия безкрай на Индийския океан. Водата край полуострова е толкова прозрачна, че дори от космоса поразителната красота на подводните каскади може да бъде отчетливо забелязана.

На полуострова Льо Морн Брабан, който от 2008 година е част от Списъка със световното наследство на ЮНЕСКО, има издигнати няколко хотела, предоставящи гледки към прекрасната природна аномалия

Освен почивка на плажа, посетителите могат да се впуснат в недрата на местните пещери, а близките върхове очакват любителите на планинския туризъм. В центъра на полуострова се намира и най-високата точка на западното крайбрежие – планината Морн Брабан, висока 556 метра.

За да зърнете отвисоко неповторимия Подводен водопад ще ви е нужен хеликоптер. В зависимост от времетраенето, удоволствието може да достигне цена до 1500 долара. Ако засега не се очертава възможност за такава екзотична екскурзия, можете да се насладите на снимките в тази статия.