Palatka.bg

Загадката на цветните петна на езерото Клилук в Канада

Недалеч от канадския град Осойос на границата със САЩ се намира удивителното езеро Клилук. Още щом се разкрие пред очите на човек, външният му вид напомня детската игра Туистър с цветни кръгове, върху които всеки играч трябва да запази равновесие. Вероятно езерото Кликлук е гигантската версия на Туистър, а в сравнение с него човекът е малка и незначителна точица. Познато още като „Петнистото езеро“ (Spotted Lake), Клилук поразява не само с външния си вид, но и с тайнствените си способности.

През зимата и пролетта Клилук има съвсем нормален вид на най-обикновено езеро, каквито всички сме виждали

Но най-интересното се случва през лятото. В жегата водата започва да се изпарява и на повърхността се появяват причудливи петна в различни форми и отенъци. Външните им части са покрити с плътна кора, съставена от различни минерали. Тези твърди пръстени са толкова солидни, че човек може да стъпва съвсем спокойно върху тях.

Най-удивителното е, че върху повърхността на езерото се образуват 365 цветни петна, което е равно на количеството дни в годината. Във водата на езерото се наблюдава висока концентрация на минерални вещества, тъй като са налични манганови, калциеви и натриеви отлагания. Освен тях се среща и известно количество сребро и титан. Именно всички тези химични вещества определят цветовете на петната.

Според учените минералните вещества в Петнистото езеро крият лековити свойства с мощен терапевтичен ефект. Ето защо къпането и пиенето на вода е абсолютно забранено. По същата причина в Клилук не живее риба, но могат да бъдат открити няколко вида микроорганизми.

Като за всяко чудато природно кътче и за Петнистото езеро се носят легенди, възпяващи историята му

Според индианците от племето оканаган, обитаващо канадската провинция Британска Колумбия, уникалният водоем има статут на свято място. Именно те дали на езерото наименованието Клилук преди много векове.

Според легендата благодарение на езерото била прекратена войната между индианските племена. По време на ключови сражения враждуващите страни трябвало да преминат през Клилук. Когато почти били прекосили на отсрещния бряг, воините с почуда забелязали раните им, измити от водата, започнали бързо да заздравяват. Индианците видели в това знак от всевишните сили и решили да се помирят.

Доста по-късно Клилук и принадлежащи му територии станали собственост на сержант Ърнест Смит

През 1979 година той поискал да построи спа куророт край езерото. Но индианците били решени да се противопоставят на идеята и в продъление на 20 години водили преговори за откупуване на свещеното езеро. В крайна сметка сделката била сключена през 2001 година. Клилук и още 22 хектара земя били върнати на идианците за $720 000.

Днес Петнистото езеро е в списъка на екологичното и културно наследство на Канада. То може да бъде видян само от специално пригодена площадка, разположена на достатъчно безопасно разстояние. Територията около езерото е оградена с ограда, а индианците зорко охраняват своята светиня. За да се доближите до Клилук, трябва да получите позволение от вожда на племето. А това се случва изключително рядко.