Palatka.bg

Пума Пунку – загадъчният древен лего-комплекс в Боливия

Построен от извънземни или от инките? Пума Пунку крие изгубените тайни на древните строителни инженери. Попадайки насред този неразгадан от учените комплекс, човек напълно губи представа за време и пространство. Руните с правилни крадратни и правоъгълни форми, повечето от които във формата на буква “H” са доказателство за напредналите технологии от изминалите времена.

Загадъчният Пума Пунку е построен в Боливия и се намира на 72 километра от град Ла-Пас

Поразени от прециозността на изрязването на камъните, учените провели изследвания, които включвали радиовъглероден анализ на най-долния слой на каменните блокове. Оказало се, че Пума Пунку бил издигнат през 536-600 година от новата ера.

В превод от езика кечуа Пума Пунку означава “Вратата на пумата”. Отсъствието на каквито и да е исторически сведения за това място не позволява да се предположи какво било предназначението му. Още повече, ча каменните блокове на комплекса от руини са пострадали под въздействието на времето. Много от тях били раздробени с цел да бъдат използвани за строителството на съвременни железопътни линии.

Каменните блокове на Пума Пунку поразяват със своите форми и размери

Най-големият от тях тежи около 131 тона и има размер 7, 81 х 5,17 х 1, 07 метра. Както показват изследванията, грамадните блокове били доставяни в местността от каменната кариера, която се намирала на разстояние от 10 километра от Пума Пунку. Някои тях били пренесени от поне 100 километра. Ето защо най-голямата загадка остава въпросът как древните хора успели да се справят с транспортирането на блоковете.

Несъмнено каменните блокове приличат на гигантско Лего поради добре изваяните геометрични разрези

Те позволяват плътно стиковане помежду им, без да се използва какъвто и да е било хоросан или негов аналог. Повечето от блоковете са изработени в еднотипна форма, което позволява да се говори за масово производство.

Прецизни и елегантни, положените в редове каменни блокове на Пума Пунку напомнят производството на съвременен железобетонен завод. Но докато в днес продукцията се излива от бетон, то в древността блоковете били изработвани в твърд вид, като дори се наблюдават сложни изрязани форми по страните им, както и дупки, направени в перфектно издълбана линия.

Смята се,че по времето на градежа си местността Пума Пунку играла роля на културен и духовен център. Но до този момент не съществуват данни дали там живели хора.