Palatka.bg

Ходещите акули – новият животински вид, който порази учените

Още в началото на 2020 година откриването на ходещи акули разтърси целия научен свят. Акули с крака, които могат да се придвижват звучи стряскащо и за повечето хора надминава и най-страшния кошмар от филмите на ужаси. Но учените от Университета Куинсланд, които в резултат на 12-годишно проучване се натъкнали на новия животински вид, уверяват, че ходещите акули са доста малки морски същества, напълно безобидни за хората.

Тропическите акули с крайници, помагащи им да ходят по дъното на морето обитават водите на северна Австралия и Нова Гвинея

До този момент са открити четири екземпляра. В проучването са участвали специалисти от САЩ и Индонезия, които установили, че по време на отливите на океана, когато вълните са ниски, петнистите ходещи акули заемат мястото на хищници номер в плитките води.

Ходещите акули са с разме по-малък от метър, но способността им да обитават места с ниско съдържание на кислород и използването на краката им при движение им дава предимство над останалите видове в екосистемата, особено над безгръбначни животни и малки риби, обясняват учените. Четирите новооткрити ходещи акули не излизат извън пределите на обитавания от тях регион в северна Австралия и Нова Гвинея, но е факт, че способността им на придвижване им дава много повече възможности в сравнение с останалите животни.

Информацията, с която разполагат изследователите към този момент, показва, че  новите морски видове са еволюирали след като акулите са напуснали своята изначална група на себеподобни. По този начин те станали генетически изолирани в нови обитаеми места и са се развили в нови непознати досега видове. Възможно е да се се придвижили, плувайки или ходейки, но не е изключено и да са били пренесени от морските течения на запад към Нова Гвинея. Учените предполагат, че това се е случило преди около два милиона години.

Според тях има вероятност да съществуват още екземпляри, чакащи да бъдат открити от хората. Освен това ходещите акули може би са и ключът към разгадаването на загадката защо въпросният регион между Австралия и Нова Гвинея е мястото, където цари и най-голямото морско биоразнообразие на планетата.