Palatka.bg

Фингал – пещерата на мелодиите на остров Стафа, Шотландия

Край водите на западното крайбрежие на Шотландия се крие необитаем остров, наречен Стафа. На пръв поглед Стафа е напълно обикновен остров, с непривличащ вниманието на любопитните пътешественици. Но той е притаил в своите тайнствени недра природно бижу, превърнало се в удивителна шотландска забележителност – пещерата Фингал.

През 1772 година натуралистът Джоузеф Банкс открива пещерата и тя се оказала толкова поразителна, че с времето безброй писатели, поети, художници и певци не спирали да я възпяват красотата й. Пещерата получила наименованието си от епичната поема на шотландския поет и историк Джеймс Макферсън. В келтската митология героят Фингал е известен като „белият непознат“. Оскъдната историческа информация за пещерата и до днес допринася за мистериозния й чар.

Пещерата понякога е наричана Уам-Бин (Uamh-Binn), което в превод от келтски език означава „Пещерата на мелодиите“ и има защо. Неповторима акустика изпълва вътрешността на Фингал. Базалтовите колони, издигащи се в невероятно правилни форми създават ефект на купол, който позволява на звуците в буквален смисъл да се преобразуват, създавайки завладяваща звукова симфония. Ехото от морските вълни се чува по-различен начин, което обяснява пленителната аура на пещерата, превърнала се в муза за творците векове наред чак до нашето съвремие. Една от неиздадените песни на Pink Floyd от 1970 година носи заглавието „Пещерата на Фингал“ (Fingal’s Cave).

Дължината на пещерата достига почти 115 метра, като ширината й около 16 метра

Простиращият се коридор във вътрешността завършва без изход, но високите до 20 метра колони разкриват способността на природата на измайсторява чудни форми. Колоните се образували в потока на палеоценовата лава. Големият вход на пещерата позволява влизането навътре с лодка. За по-предпазливите има възможност за разходка по пътека, образувана от базалтови колони, минаваща над морското равнище.

Няма съмнение, че пещерата Фингал е привлекателно място за туристите, затова в периода от април до септември на остров Стафа пристигат множество посетители. По пътя до острова в морските води могат да бъдат наблюдавани делфини и акули, които сякаш са вечните пазители на мистичното място.