Palatka.bg

Затегнете коланите: едно от най-опасните шосета на света изчезва два пъти под водата всеки ден

Морската вода може да бъде доста опасна, особено когато става въпрос за място като Пътя дю Гоа (Passage du Gois). Всеки ден колите, преминаващи по пътя разполагат с точно определено време, което трябва да използват, за да изминат 4 километра, преди вълните да погълнат пътя. Това е най-опасното шосе във Франция, което два пъти на ден потъва под вода в продължение на около два часа.

Още от XVIII век Пътят дю Гоа станал прочут със своята впечатляваща четирикилометрова дължина. Още през 1701 година той бил упоменат на картите, изобразяващи залива Бурньоф. Преди да бъде изграден, единственият начин за достигане до остров Ноармутие било чрез лодка. Пътят свързва континенталната част с острова, като всяка година водата се надига до такова ниво, че поставя на екстремно изпитание преминаващите пътниц, озоваващи се буквално сред заплашителните вълни на морето.  Неслучайно Passage du Gois е познат и като „потъващия път“. Най-удивителното е, че щом вълните се покачат до определено ниво, шосето изчезва под почти 4 метра дълбочина! Затова хората, използващи Passage du Gois разполагат с няколко часа, за да достигнат до остров Ноармутие.

Както се подразбира, пътят е не само уникален, но е и изключително опасен

За да се предотврати потъване на колите в периодично изчезващия пясък е положена специална калдъръмена настилка. Спасителни кули са издигнати за хора, които остават заклещени между придошлите вълни. За съжаление, попадналите в такава ситуация се налага да се простят с колите си.  Бедстващите се качват на кулите и единственото, което им остава е да чакат да пристигне помощ.

Парадоксът на потъващия път е, че той вечно остава във вода, но не се руши. Ако решите да предприемете пътуване по Passage du Gois, не трябва да забравяте да проучите какъв е цикълът на вълните и кога през деня се очаква следващият прилив. Затова освен добра организация на времето, би било добре и предварително да помислите и за уменията си по плуване.