Palatka.bg

Война с чувство за хумор: как Дания и Канада вече 30 години се “сражават” за остров

В студените води на Северния ледовит океан се къпе огромен и безжизнен каменист остров. В продължение на повече почти сто години се води интелигентна война между Канада и Дания. Това е остров Ханс – спорната земя, намираща се точно на границата между Канада и Гренландия, принадлежаща на Кралство Дания. И двете страни и досега не са успели да постигнат договореност за това на коя от тях принадлежи островът.

По своята същност мъничкото скалисто островче с название Ханс (Hans Island, Ile Hans)  с площ от 1,3 квадратни километра представлява просто калдаръмен къс земя, където не живее никой и нищо не расте. Но за участниците в спора въпросът е принципен – дори едно парче камък не може да бъде дадено на друга държава просто така.

В самото начало, както може да се предположи, островът не принадлежал на никого. Местните жители – инуити – винаги знаели за съществуването му, но не предавали особено значение на такава безплодна земя. В началото на 20-те години на миналия век датската експедиция внимателно изследвала околностите и през 1933 година заедно с цяла Гренландия присвоила островчето към своето кралство. Логиката била проста: островът принадлежи на Гренландия, а Гренландия принадлежи на Дания, което означава, че и островът е собственост на кралството, решили в датския парламент.

Петдесет години по-късно Дания и Канада започнали преговори за морската граница между двете държави

За да можело договорът да бъде напълно честен, подялбата трябвало да бъде извършена чрез компютър. С него щяло да се изясни до милиметър къде преминава средата между териториите и да се сложи граница точно в центъра. Компютърът си свършил работата – пресякъл на две равни части центъра на Ханс.

Спогодбата между Дания и Канада включвала линия, разбита на 127 отрязъка. Отрязъкът между 122-та и 123-та точка се пропуска – именно тук се намира остров Ханс, което станало причината за неразбирателство между двете страни. В същото време, неподозирайки за спора между политиците, канадската нефтена компания изпратила на острова своя изследователски екип с цел проучване на леда. Узнавайки за това, ситуацията между двете страни се обострила. Може би освен нефт, на малкия остров се криели и други ценни съкровища. В такъв случай не можело да се допусне пропуск в съглашението. Страните отново свикали съвет и се договорили да не бъдат провеждани никакви изследвания, за да се избегне всякакви съблазън и следователно – разваляне на отношенията.

Как така някаква друга страна ще реши да отиде на нашия скъп остров и ще започне там свои изследвания, помислили в Дания през 1984 година, след което изпратили на острова военен кораб заедно със специални атрибути. Военните забили на острова датския флаг, оставяйки под него бутилка с датски шнапс и бележка:

„Добре дошли на датския остров!“

Веднага щом канадският екип забелязал коварната постъпка от страна на съседите си, изпратили на острова свой „подарък“ – сменили датския флаг с канадски, а на земята оставили бутилки с канадското уиски „Canadian Club”. Това е причината днес спорът за остров Ханс да бъде срещан като “войната на уискито” или „алкохолната война“ между Дания и Канада.

Тази интелигентна война продължава вече над 30 години и през цялото време едната или другата страна изпраща свой екип, който изпива спиртната собственост на „противника“, след което обявява територията за своя и подменя чуждия флаг със своя. Знаейки, че втората страна несъмнено рано или късно отново ще пристигне на острова, първата остава там националното си питие: датчаните – шнапс, а канадците – уиски.