Palatka.bg

Кои са най-грозните сгради в Европа?

Европа е едно от местата, където можете да видите някои от най-красивите, интересни, стари и големи сгради в света. Почти всяка столица на континента предлага невероятно разнообразие от такива. Но в същото време – тук са приютени и някои от най-големите архитектурни недоразумения в историята. Сгради, толкова грозни и шантави, че те стават изключително популярни и интересни за туристите. Вижте 8 от най-добрите примери за такива.

Националната библиотека на Косово

Хората от Косово са се опитали да направят нещо интересно и оригинално, което да смае посетителите на библиотеката (на снимката горе). Бихме казали обаче, че не им се е получило особено добре. Тази библиотека прилича на затвор, а не на място за знание и книги. Сградата е построена през 1982 г. от хърватски архитект.

Торе Агбар, Барселона

Този небостъргач се е превърнал в една от антизабележителностите на иначе магическата Барселона. Построен е в периода 1994-2004 г. в модернистичен стил от френския архитект Жан Нувел. Висок е 144,44 метра и има 33 етажа. Признат е за една от най-грозните нови сгради в Европа. Не само, че формата му, явно умишлено, напомня фалос, но и той стърчи като тумор в града. Липсата на други високи сгради в пряка близост около него, карат този небостъргач да изглежда още по-странно. Абсурдно е и колко не се вписва той в цялостната атмосфера на един от най-красивите и исторически градове в света.

Edificio Miador

Друга нелепа сграда в Испания, този път намираща се в Мадрид. Единствената ни асоциация е за играта „тетрис“. За онзи момента в нея обаче, когато толкова си сбъркал подреждането на фигурките, че знаеш, че краят ти е близо. Цветово и архитектурно сградата сигурно е звучала добре на хартия, но на практика е изумяващо абсурдна. Разработена е от холандски и испански архитекти и представлява жилищна сграда със 156 апартамента. Отворена е през 2005 г. и е висока 63,4 метра.

Радио сградата в Братислава

Поредната социалистическо недоразумение. Соц архитектурата продължава да ни смайва със своята очевидно умишлена отблъскваща природа. Тази сграда представлява оформена отдолу нагоре пирамида, което звучи наистина интересно, но на практика е ужасно. Проектът започва през 1967 г. Сградата е 80 метра на височина и разполага с 522-местна концертна зала с голям концертен орган. Започва радио излъчването през 1985 г. Като се има предвид колко красив е историческият център на Братислава, тази сграда също е голяма нелепица.

Torre Velasca, Милан

Италия – страна родина на красивите неща – мода, спортни коли, римската цивилизация, уникална кулинария, спиращи дъха антични сгради и природни дадености. Италия – родината на Torre Valasca – една от най-грозните сгради в света. Това е небостъргач, висок 106 метра, построен през 1958 г. Има характерна умишлена форма на… гъба. Архитектурата му напомня на лобарската традиция, съставена от средновековни крепости и кули с масивен профил. Формата на тази сграда е резултат от съвременната интерпретация на типичния италиански средновековен замък. През 2011 г. е поставена под закрилата на историческите сгради.

Телевизионна кула Žižkov, Прага

Това е може би най-грозната сграда в света. Представлява шантава телевизионна кула, върху която се изкачват огромни метални бебета. Зловеща и караща те да се чувстваш дискомфортно. Проектирана е от архитекта Вацлав Аулич и структурния инженер Жорж Козак. Отворена е през 1992 г. и висока 216 метра. Изцяло разбираме оригиналния, екстравагантен, авангарден и провокативен замисъл на тази кула. Тя може да е грозна, но е много интересна. Беше ли обаче един от най-красивите исторически градове на планетата място за нея?

Катедрала Метрополитън, Ливърпул

Който е обикалял Великобритания знае, че тази страна е приютила някои от най-красивите сгради в Европа. Затова и не можем да разберем идеята на това недоразумение, появило се в Ливърпул. Тя е седалище на архиепископа на града. Сградата е завършена през 1962 г. На нас по-скоро ни прилича на седалище на Саруман.

Комплекс Больонинген, Холандия

Този зловещ комплекс от балони е построен като експериментални къщи в холандския град Ден Бош, родния град на Йеронимус Бош, художник от 15-ти век, известен със своите кошмарни картини.