Palatka.bg

Земното образувание Еннеди, което поддържа живота в пустинята в продължение на десетки хиляди години

Масивът Еннеди и заобикалящото го скално образувание в намиращата се в централна Африка държава Чад се намери в североизточния регион на страната в района на платото носещо същото име – Еннеди, което пък се намира в региона който отново носи същото име – Еннеди. Обектът е гигантска и впечатляваща природна крепост, която се намира в пустинята Сахара. Масивът е заобиколен от пясъци и има великолепни естествени дълбоки долини, кули, арки и „колони“. Всички те са се образували в продължение на хилядолетия вследствие на силите на природата. Целят район е с големина около 35 000 квадратни километра (13 513 квадратни мили).

Районът е известен и със своите скални рисунки, открити в целия регион, които са го превърнали и в изключително важен район за изучаване на историята, развитието и културата не само на хората, които са живели тук, но и на цялото човечество. Освен естествената природна красота и редките животински видове, които могат да бъдат открии в района. Масивът Еннеди в Чад е обявен за Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 2016 г., което го прави едва вторият такъв в цял Чад.

Масивът Еннеди е изграден от пясъчник, който се е оформял, изваявал и ерозирал в продължение на хиляди години от различни природни сили

Районът е дом на животни, растения и хора от незапомнени времена, тъй като в района има постоянен приток на вода, което е една от причините масивът на Еннеди да има толкова разнообразни форми и вид. Масивът Еннеди е съществувал в относителна изолация през голяма част от своята история, тъй като се намира в средата на пустинята Сахара. Град Фада с население от около 23 000 души е най-близкият град до обекта, но дори и той е разположен на няколко часа разстояние.

Масивът на Енеди е район, който е богат на петроглифи, форма на скални рисунки. Тези рисунки са на възраст между 7000 и 2000 години и представят хора в различни битови ситуации и различни животни, сред които крокодили, камили, коне, птици, лъвове, гепарди и др. Най-забележителното скално изкуство на Енеди Масиф е в района на Ниола Доа и е датирано на възраст около 7000 години.

Само кервани успяват да го пресекат и това прави региона пресечна точка на множество културни влияния

Масивът Еннеди в Чад може да се похвали и с разнообразна и богата колекция от фауна, която може да бъде открита в района. Регионът е дом и на редкия Пустинен крокодил (Crocodylus suchus), който някога е можел да бъде срещнат из почти цяла Сахара, но днес има едва няколко разпръснати популации, една от които живее в района на масива Енеди.

Специфична характеристика на тази популация от крокодили е развитият във връзка с изолацията им дварфизъм в сравнение с други оцелели популации в Мавритания и Алжир

Пустинните крокодили в Еннеди са оцелели само в няколко басейна на речните каньони, например в Гуелта д’Аркеи, и са застрашени от изчезване.

Тук също могат да бъдат видени застрашените видове судански гепард (Acinonyx jubatus soemmeringii), Западноафрикански лъв (Panthera leo senegalensis),а до 40-те години на миналия век и легендарен вид орикс (Oryx dammah), който сега е изчезнал в дивата природа.

През 2015 г. Организацията на африканските паркове, която е посветена на опазването на дивата природа и управлението на националните паркове в цяла Африка, обяви, че е сключила Меморандум за разбирателство с правителството на Чад, за да превърне масива Еннеди в защитена зона. Превръщането и поддържането на обекта като защитена зона би помогнало за опазването на растенията и дивата природа в района. Масивът Еннеди беше обявен и за обект на ЮНЕСКО за световно наследство едва година по-късно, което означава, че ще получи средства, благодарение на които районът има по-голям шанс да бъде защитен и запазен от разрушителни влияния.

.Площта на защитената със статута територия е 3,044,500 хектара с буферна зона от 136,300 хектара.