Palatka.bg

Защо във Финландия всяко семейство с новородено получава специална бебешка кутия?

Финландия е една от най-развитите страни в историята. И безспорно държавата с най-добра образователна система в света. Затова и няма как да се изненадаме, че в това общество децата са на особено голяма почит. Един малък символичен подарък направи особено голямо впечатление на света. Това са специалните бебешки кутии, които финландската държава изпраща на всички родители, които чакат дете. Една прекрасна традиция на 80 години, разказва в свой материал BBC.

Става въпрос за цветна картонена кутия, която съдържа всичко необходимо за предстоящото бебе. Всяка година в нея има различни продукти, като през 2018-та, последната засега изпратена кутия, те са 63 на брой. Кутиите се изпращат от името на Kela – държавната агенция за национална сигурност.

Традицията започва през 1938 година, когато стойността на кутията се оценявала на около 1/3 от средната месечна заплата. Целта била да се стимулира раждаемостта и да се подкрепя с още нещо бъдещите родители в период на голяма демографска криза във Финландия. По онова време здравеопазването в страната не било на ниво, 80% от хората живеели в селата, а много нямали достъп до болници и професионална медицинска грижа. Много деца умирали преди да навършат 1 годинка – над 6% от децата. Ето защо     първите кутии съдържали чиста хартия, върху която да родят майките – повече от тях го правели в домашни и обикновено – много нехигиенични условия.

През 40-те и 50-те години, когато състоянието се подобрило, кутията съдържала безцветни бебешки дрешки, за да могат майките да ги избродират, в зависимост от предпочитанията си и пола на детето. Целта била децата да растат възможно най-здрави и щастливи. Защото такива хора след това стават пълноценни граждани и данъкоплатци. Не на последно място – кутиите подобрявали здравния стандарт. В миналото единственото условия за получаване на такава кутия било майката да отиде на лекар, за да се изследва за преносими болести. По този начин се стимулирала по-добрата здравна осведоменост и превенцията от множество болести.

И това проработило

Разбира се, не само заради кутиите, а заради множество държавни стъпки – днес детската смъртност във Финландия е една от най-ниските в света – едва 3,9 на 1000 – десетки пъти по-малко, отколкото преди 80 години.

Днес кутията няма толкова критична значимост, защото повечето семейства са сравнително заможни, имат невероятен достъп до социални услуги и здравеопазване. Символиката на кутията обаче е станала изключително висока, като много пораснали деца дори пазят бебешките си кутии за спомен. Според експертите кутията се е превърнала и в символ на националната идентичност, който свързва различните поколения. Ето на това викаме страхотен „патриотизъм“! Не саби, пищови и пушки, а… бебешки кутии.

Кутията се е превърнала и в социално явление. Всички я получава и използват с гордост – независимо дали са бедни и богати. Всяка година пък дрешките са различни от предишната. По този начин облеклото на бебетата често става повод за разговори между случайни родители, които разхождат децата си.

Днес кутията съдържа редицата предмети, но всички са знак за напредничавото мислене на държавата. Дрешките вътре са едни и същи – и за момичета, и за момчета – за да се демонстрира равенството между половете. Друг пример за това е, че в миналото в кутиите е имало шишета с биберони. Когато обаче се разбрала, че кърменето е много по-добро от биберона – те били махнати. Не е забравена и грижата за околната среда. Памперсите за еднократна употреба в последните години са заменени с пелени за многократна употреба.

Какви предмети ще има кутията се решава от комисия, която се събира всяка година. През 2018-та тя съдържала бебешки пухени обувки в синьо и бяло (националното знаме на Финландия), вълнени дрехи, лъжичка, бебешка четка за зъби и други. А още по-любопитно – в бебешката кутия се слага и нещичко за родителите – кондоми и лубрикант. Не толкова, за да ги използват, колкото да им се напомни, че известен период веднага след раждането не е препоръчително за здравето на майката и детето да се забременява.