Palatka.bg

Японският остров Ташироджима, на който котките са истинските господари

“Островът на котките”, официално носещ името Ташироджима, е малък остров, намиращ се в град Ишиномаки, префектура Мияги, Япония. Островът придоби световна популярност след като водещите световни медии обърнаха внимание на факта, че Ташироджима е населен с далеч повече котки, отколкото хора. Днес почти никой не използва истинското име на острова, а всички го наричат “Островът на котките”, поради голямата популация на бездомни котки. Котешкото население се увеличава и процъфтява в резултат на вярата на местните хора, че храненето на котки ще им донесе богатство и щастие. Понастоящем броят на котките на острова многократно надхвърля това на на човешкото население на острова. Все още съществуват различни мнения и данни за броя на котките на острова, но според няколкото проведени “преброявания” те са между 700 и 1000, което макар и да не звучи внушително, не е никак малко на фона на малкия размер на острова като цяло.

Все пак е коректно да отбележим, че дори и да нямаше котки на острова или техният брой да беше по-нескромен, населението на Ташироджима нямаше да ви впечатли особено много. На “Островът на котките” живеят едва 100-ина човека, като повечето от тях са над 70 години. Най-младият член на общността е на 37 години, а всички останали са на възраст над 60 години. Имайки предвид, че 50% от населението на острова е на възраст над 65 години, спокойно можем да кажем, че самото оцеляване на Ташироджима е застрашено и поставено под сериозна заплаха.

Не след дълго може да се окаже, че котките ще са единствените живи същества на  “Островът на котките”

В миналото обитателите на острова са се занимавали с отглеждането на копринени буби и са продавали коприната, както я Япония, така и по света. Още тогава островът бил дом на множество котки, които били специално отглеждани, за да се намали популацията на мишките и други дребни гризачи. Основната причина била, че мишките са естествен хищник на копринени буби, с което поставяли пред огромен риск самото оцеляване на местните жители.

Както в почти цяла Япония, така и тук друг изключително популярен занаят бил риболовът. Районът бил известен със своите богати на риба води. Риболовът се превърнал в особено разпространен начин бедните хора да изкарат хляба си след Шогунатът Токугава. Много рибари от други райони идвали в района, за да напълнят мрежите си и често оставили да нощуват на острова за една или две нощи. Котките, бидейки хитри и сладко умилкващи се същества бързо се ориентирали в обстановката и отивали в местните ханове и кръчми, където рибарите похапвали и спели, надявайки се да отмъкнат по някое и друго парче свежа риба.

Често успявали да убедят рибарите, че заслужават поне една или две скромни хапки

С течение на времето рибарите започнали да развиват привързаност към животните и внимателно да наблюдават котките и тяхното поведение, като интерпретират действията им като прогнози за времето или шансовете за успеха и богат улов през следващите дни. Всичко започнало на шега, но веселите анекдоти постепенно започнали да се превръщат във все по-сериозни теми на разговор. Един ден, когато рибарите събирали скали, които да използват за фиксиране на мрежите си, един по-голям камък паднал и убил една от многото котки наоколо. Местните рибари в продължение на дни оплаквали загубата на котката, като я погребват и поставят малка плоча на мястото на злополуката. Вероятно за мнозина това ще звучи като излишна сантименталност, преиграване или дори обикновена глупост и изнежване, но за хората на остров Ташироджима котките не са просто животни, които обитават острова, нито обикновени домашни любимци, а същества, с които споделят живота си.

Любителите на котките от всички краища на Япония, а понякога и на света идват да посетят Ташироджима

За да се достигне до острова трябва да се пътува около един час с ферибот от центъра на Ишиномаки. Плавателните съдове спират на двете места на острова: малко изоставено село около пристанище Одомари на север и в по-голямото и по-развито селище около пристанище Нитода на юг. Все още съществуват няколко полуизоставени тесни пътища и пешеходни пътеки, които пресичат вътрешността на залесения остров, свързвайки двете села.

Ташироджимабеше засегната от разрушителното цунами през 2011 г., което частично наводни двете села и разруши няколко сгради около пристанищата и сгради,  които били близо до брега. За щастие на местното население, местоположението на острова зад голям полуостров му помага да се защитава от по-тежки щети и по-голямата част от щетите били ремонтирани в рамките на една година.

Котките в Ташироджима обикновено се намират в района около пристанището Нитода в югоизточната част на острова. Те свободно обикалят по улиците и като че ли се наслаждават на вниманието, което получават от туристите, които не спират да им се умиляват, да ги сниимат и да си играят с тях. Котките често обичат да се се събират около стъпалата на единствения магазин на острова, който се намира в северозападната част на село Нитода.

Независимо скромните си размери и изчезващо население, островът Ташироджима притежава не един, а два прякора

Той е известен още и като “Остров Манга”, заради тематичния клуб на изкуствата, свързани с манга, построен в южния край на острова. Курортът се състои от няколко вили, оформени като котки, които се отличават с художествени творби, създадени от известни манга художници като Ишиномори Шотаро, Чиба Тецуя и Кимура Наоми. Всяко помещение разполага с кухня, тоалетна и съоръжения за къпане, както и цял къмпинг. Курортът е отворен от юли до октомври, но резервациите, в случай, че имате желание да посетите острова, трябва да бъдат направени най-малко две седмици предварително, тъй като интерсът към Ташироджима е повече от сериозен, имайки предвид че успява да обедини у себе си две от най-любимите неща на японците – котките и мангата.

Все пак, никога не забравяйте, че Ташироджима е малък остров, на който няма много туристически съоръжения и забавления. Съществуват едва няколко места за настаняване около пристанището Нитода, но няма ресторанти или магазИни със сувенири (както всъщност и нормални магазини, освен този, за който вече споменахме). Все пак няма да останете напълно гладни и жадни, тъй като на острова има разположение множество автоматични машини за продажба за напитки и храна. Из целия остров ще срещнете табели, които напомнят, че от посетителите се изисква да отнесат със себе си всичкия боклук, който произвеждат на острова. Правило, което всъщност важни не само за Ташироджима, но и за абсолютно всяко място, което посещаваме.