Palatka.bg

Резерватът „Ел Анхел“ в Карчи, Еквадор и неговото невъобразимо екологично разнообразие

Ел Анхел е малко селце, разположено в провинция Карчи, в Еквадор, на около 170 км северно от столицата Кито и разположено на границата със съседна Колумбия. Селото е разположено в уникална заобикаляща го среда – висока надморска височина и сред влажни мочурища, наречени „парамо“, характерни за Андите в северната част на Еквадор и Южна Колумбия. Екологичният резерват Ел Анхел („Ангелът“) се намира между 3500 и близо 5 000 метра над морското равнище и заема площ близо 160 квадратни километра! В този регион растат разнообразни растения, 60% от които не се срещат никъде другаде по света и могат да бъдат открити единствено и само тук.

Páramo de frailejones - El Ángel, Ecuador

Най-забележителният сред тях е Еспелетия (Espeletia pychnophyla), гигантски представител на семейство маргаритки, ендемичен за района. Фрайлехон, както е известно растението, е дървовиден храст с широки, сиво-бели, космати листа и жълти цветя, които могат да достигнат височина до близо 2 метра през целия си живот. Едва ли някой си е представял, че растение от семейството на маргаритките може да достигне размер, който е подобен на човешкия ръст и дори над средния такъв. Тези растения покриват 85% от резервата, придавайки на резервата Ел Анхел поразителен и незабравим цветен хоризонт.

El páramo de El Ángel y la zona agrícola bajo

Времето е резервата Ел Анхел остава хладен през цялата година, въпреки че той се намира на само 80 км от екватора

reserve ecologica El Angel (paramo)2

През летните месеци (юни – септември) дните могат да бъдат относително топли – до 18 градуса по Целзий, но през зимата дори през деня температурата е около 0 градуса, а през нощта стрелката на термометъра слиза още по-ниска – под точка на замръзване. Поради студеното време органичните остатъци от загиналите растения не се разлагат – те се натрупват . Влажният климат превръща всичко това в гигантска естествена гъба, улавяйки влагата, отлагана от редовните дъждове и мъгли, и я изпуска бавно в околните райони под формата на потоци и малки реки, които в крайна сметка се присъединяват, за да образуват басейните на реките Мира и Ел Анхел.

reserve ecologica El Angel (paramo)13

Растенията, растящи в резервата, са разработили специфични методи, за да се предпазват от студа

Един от методите е отглеждане в розетки, така че вятърът не може да охлади центъра на растението. Много растения са развили много меки, „сливови“ листа и цветя, които служат като мини-гъби. При някои растения старите листа не падат – те затварят стъблото и позволяват развитието на нови корени по стъблото.

reserve ecologica El Angel (paramo)15

В резервата се намират и многобройни животни, включително дъгова пъстърва, торбеста жаба, жаба-джамбато, уникални патици, кондор, лиски, мавърска яребица, Андската чайка, елени, диви зайци, чукурите, лисици, костенурки и много други видове.

En el sendero hacia las lagunas de El Voladero

communaute paramo El Angel 09

communaute paramo El Angel 23

[Asteraceae] Chuquiraga jussieui3

La bellísima flor de la achupalla