Palatka.bg
„Долината на десетте хиляди пушека”

Териториалните великани, които доминират геополитическия живот на планетата

От нос Хорн до Арктическия кръг, най-големите страни в света предоставят красива фотография на разнообразието от география, климат и дива природа, които могат да бъдат открити на нашата уникална планета. Най-големите страни в света са дом на тропически гори и тундра, планини и долини, брегова линия и пустиня. Докато изследваме кои са 10-те най-големи държави в света, ние ще посетим пет различни континента, някои от най-запомнящи се гледки в света и всеки тип климат, който може да си представим, че съществува на Земята.

Вълнуващо е, че всичко това, макар и трудно е възможно да се промени. Историята ни е научила, че геополитическите граници се променят драстично с течение на вековете. През следващите десетилетия списъкът, който днес сме подготвили за вас може да бъде изцяло променен. Кой би могъл да каже страни ще ще бъдат най-големите в света след 100 или 150 години?

Когато 11,5 процента от цялата земя в целия свят се заемат само от една страна, не е изненадващо да научим, че десетата по големина държава (Алжир) може да се впише в най-голямата (Русия) седем пъти. Когато всички 10 от най-големите държави в света се комбинират, тяхната площ представлява 49% от цялата суша на Земята, която е 149 милиона квадратни километра.

10. Алжир
Пустинята Сахара в Алжир

Алжир с територия от 2.38 милиона квадратни километра е десетата по големина държава в света по площ и единствената африканска държава в топ 10.

Разположена в Северна Африка, Алжир има средиземноморска брегова ивица с дължина 998 км., а 90 процента от страната е пустиня, като голяма част от пустинните райони са силно издигнати. Планинската верига Тел Атлас минава по северната граница на страната, докато вътрешността на държава е до голяма степен доминирана от алжирската част на пустинята Сахара. Огромната част на пустинята Сахара в Алжир се простира на юг, преминавайки границите с Нигер и Мали.

9. Казахстан
Тяншан в Казахстан

Със своите 2,72 милиона квадратни километра Казахстан се простира върху огромни равнини и планини. Прохладният и сух климат преобладава през по-голямата част от годината. Казахстаните изпитват голям температурен диапазон през цялата година, въпреки че през зимата в Казахстан не е толкова студено, колкото в северната съседка, за която тепърва много ще говорим – Русия.

Бивш член на СССР (най-голямата държава в света през по-голямата част от 20-ти век) и страна с огромни надежди и претенции за бъдещето, които обаче могат да бъдат лимитирани, тъй като Казахстан няма излаз на море – сериозен геополитически дефицит, а в контекста на този материал Казахстан е единствената страна сред 10-те най-големи държави в света, която няма излаз на море.

8. Аржентина
Водопадът Угуасу. Думата „Игуасу̀“ означава „Голяма вода“, от индиански произход е и идва от племената тупи или гуарани. Със своята големина (от 500 до 6500 m³/s) той е 2 пъти по-пълноводен от Ниагара.
Водопадите Игуасу се намират на границата между Аржентина – щат Мисионес (80%) и Бразилия – щат Парана (20%) и са образувани преди 120 милиона години. Те представляват съвкупност от около 275 водопада, създадени от река Игуасу и Парана непосредствено до устието ѝ.

Аржентина е едва 32-тата по население държава в света, но се класира на осмата позиция по отношение на територия. Това е най-голямата испаноговоряща нация в света по площ. 2,78-те милиона квадратни километра на Аржентина включват някои от най-разнообразните география и климат в света.

Блатистите и тропически условия в северната част на страната отстъпват на замръзващите ледникови райони на юг. Патагония, едно от най-зрелищните и опасни места на планетата, се простира от южните Анди на запад до Атлантическия океан на изток. Южният край на Аржентина, известен като нос Хорн, е едно от най-бурните места на земното кълбо. Аржентина е сред най-разнообразните и уникални държави в света.

7. Индия
Чайна градина в Сиким. Индия, вторият по големина производител на чай в света, е нация от един милиард пиещи чай, които консумират 70% от производството на чай в Индия.

Границите на Индия многократно са се променяли през вековете, включително и през последните десетилетия, като няма да е лъжа, ако кажем, че имат потенциал да се променят и в бъдеще. Индия твърди, че северният регион Кашмир (район, активно оспорван от Пакистан) е изцяло под индийски контрол. В момента, без Кашмир, територията на Индия се простира на 3,29 милиона квадратни километра.

Китай, Афганистан, Мианмар, Бутан, Пакистан, Бангладеш и Непал споделят граница с Индия, а географията й варира от величествените Хималайски планини до тропическите брегове на южния полуостров. Геологически, Индия се намира на свой субконтинент, а геоложките проучвания показват, че цялата тази нация и нейните близки съседи по едно време са били отделени от Азия с море, което се е затворило пред милиони години.

6. Австралия
Голяма вододелна планина в Австралия – планинска верига в Австралия,[1] която в най-южната си част преминава в Австралийските Алпи. Простира се в Източна Австралия успоредно на тихоокеанското крайбрежие. Достига на височина до 2230 м (връх Косцюшко). Дължината ѝ достига 4000 км, а широчината ѝ надминава 600 км. На изток планината се спуска стръмно към океана, а на запад планинските склонове са полегати.
Поради неголямата си височина тя е лесно проходима. Източната страна е стръмна, а западната-полегата.
Разликата от приблизително 4,4 милиона квадратни километра между Австралия и Индия представлява втората по големина разлика в размерите между страните, класирани в топ 10 . Австралия с около 7,69 милиона квадратни километра е над два пъти по-голяма от Индия.

Това е най-голямата страна в Океания като поради огромната си големи и геоложки особености не се счита за остров, а за отделен континент.

По-голямата част от населението на Австралия живее в крайбрежните градове като Сидни на изток и Пърт на запад, и с основателна причина: вътрешността на континента е един от най-сухите и горещи региони в света. Наред с екстремния климат и география, Австралия е известна със своята грандиозна, но и често смъртоносна, дива природа.

5. Бразилия
Национален парк Шапада Диамантина в Бразилия

Бразилия, която е най-голямата страна в Южна Америка с площ над 8,51 милиона квадратни километра, е и дом на най-голямата тропическа гора в света – Амазония. Амазонка е толкова гъста и обширна, че изследователи и учени са открили човешки цивилизации, които никога не са осъществявали контакт с външния свят.

Бразилия също има дълга атлантическа брегова ивица от източната страна, която се простира на приблизително 8 000 км. Повечето от големите му градове, включително Рио де Жанейро и Сао Пауло, са разположение на или в близост до бреговата ивица, която се е превърнала в мотора на бразилската икономика.

4.Съединените американски щати
Денали – най-високият връх в Северна Америка и на територията на Съединените щати. Той е разположен в най-северните части на планината Кордилери, на територията на 49-я американски щат Аляска. Върхът е висок 6190 m.

Съединените щати са съвсем, съвсем по-малки от Китай и Канада, заемайки 9,525,067 квадратни километра. Съединените американски щати граничат с Мексико на юг и Канада на север. Страната е дом на разнообразна география и удивителна дива природа.

Две характеристики свързани с линията север-юг разделят нацията на три отделни части. Западно от Скалистите планини, тихоокеанските щати са известни с целогодишно умерено време и дълги плажни ивици по крайбрежието на Калифорния. Намиращи се между Скалистите планини и река Мисисипи, големите равнини се простират от Канада до Мексико, което дава на САЩ един от най-плодородните райони за отглеждане на разнообразни земеделски култури в света. И накрая, третата част от страната се простира на изток от Мисисипи и е индустриалният и икономически център на Америка – големи градове, разпространени по цялото източно крайбрежие.

3. Народна република Китай
Вятърни турбини в Хунан – провинция в югоизточната част на Китай. Административен център и най-голям град в провинцията е град Чанша.

Китай, Съединените американски щати и Канада заемат всяка по около седем процента от повърхността на земното кълбо. От тези три, Китай заема приблизително 9,6 милиона квадратни километра. Страната дели граница с 14 различни държави, включително Афганистан на запад, Русия на север и Виетнам на юг. Това е най-голямата страна, която е позиционира изцяло в Азия.

Климатът и хората, които живеят в Китай, варират драстично. На север температурите падат до субарктически нива, географският център е доминират от Гоби – четвъртата по големина пустиня в света, а на юг температурите достигат редовно тропически нива. С над 1,35 милиарда население Китай е дом на 56 признати етнически групи, има 18-то най-голямо мюсюлманско население в света, 19-то най-голямо християнско население и може да се похвали с 1,9 лекари на 1000 души, Китай има повече лекари, отколкото е цялото население на Катар.

2. Канада
Планинска верига в Канада

Канада има територия от 9 984 милиона квадратни километра, което прави страната най-голямата държава в Западното полукълбо, а бреговата ѝ линия е 202,080 километра, която означава, че Канада има по-дълга брегова линия, от която и да е друга държава в света. С гъстота на населението от 4 души на квадратен километър страната е изключително слабо населена, като всеки от 35-те милиона души в Канада би могъл да има 61 декара площ само за себе си.

Разположена между Арктика и Съединените щати, масивната замръзнала тундра в Канада се простира чак в Арктическия кръг. Географско разделение, подобно на това САЩ, съществува и в Канада, като западната половина на страната е заета от Скалистите планини, които доминират линията север-юг, а прериите осигуряват огромни площи за отглеждане на зърно и рапица. Източна Канада е традиционното сърце на нацията, а най-големите и известни канадаски градове като Торонто, Монреал и столицата Отава са разположени именно на изток.

1. Русия
Река Волга

Огромните и трудни за осъзнаване 17,1 милиона квадратни километра територия, които притежава Русия лесно правят страната категорично най-голямата по площ страна в света.. Всъщност, ако в Русия изведнъж изчезнат 7 милиона квадратни километра (територия с размера на Австралия на пример), тя ще продължава да бъде най-голямата държава в света, а отделеният участък ще се класира на седмо място в списъка за най-големи държави!

Подобно на Китай, Русия граничи с 14 различни страни. За разлика от Китай обаче, нито една част от Русия не може да бъде определена като тропическа, въпреки че влажните лета преобладават в голяма част от Южна Русия. Тайгата, най-големият сухоземен биом в света, се простира по целия път от Източна Канада в по-голямата част от Северна Русия. Масивни запаси от нефт съществуват под замръзналите гори и тундрата на Русия. Въпреки това, поради разходите и трудностите при извличането му, голяма част от руското петролно богатство остава неизползвано, но с напредването на технологиите и световният глад за петрол Русия извлича все повече и повече от „черното злато“.

 

 

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / БЪЛГАРСКО КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / КИНО

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ДЕТСКИ ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

ПАРК-ТЕАТЪР БОРИСОВА ГРАДИНА / ТЕАТЪР

Стройрент