Palatka.bg

Каменната вълна на Австралия – застиналият изящен шедьовър на природата

Австралия – безкрайни брегове и съвършени морски вълни – това е раят за сърфистите от цял свят. Вълните се зараждат в океана, готови да бъдат покорявани, но едва ли някоя от тях би предизвикала почуда и затаен дъх и у най-изкусните майстори на сърфинга. Съществува обаче още една вълна – толкова интересна и неповторима, че дори без сърф под мишница, всеки би пожелал да я „оседлае“ за миг. Една от най-хубавите й черти е, че не е нужда да умеете да плувате. Можете да й се наслаждавате отблизо като на замръзнал кадър от филм на голям екран.

В югозападната част на Австралия в щата Западна Австралия се намира природен феномен, който се нарича „Каменна вълна“ (Wave Rock)

Това е напълно естествено образувание, което изглежда така, сякаш някой току-що е изваял огромна вълна от скали, застинала в прекрасна извивка досущ като гигантска вълна на океана. Каменната вълна се извисява на 300 метра от пътя Уейв Рок Роуд и представлява полукръгла гранитна скала, простираща се от изток на запад.

Гладката й повърхност, плавните преходи и липсата на остри ръбове са част от поразителния облик на древното скално образувание. Общата дължина на скалите е около 110 метра, а височината й достига до 15 метра. Подобен грандиозен монумент на природата не би могъл да не бъде оприличен с вълна, поради което не е никак чудно, че Каменната вълна е получила такова наименование. Застинала във величието си тя е магнит за посетители от цял свят.

Местните племена вярват, че каменната вълна била създадена от Змеят на дъгата

Някога преди в незапомнени времена змеят изпил всичката вода на земята и пропълзял до тези места, оставяйки след себе си удивителна диря. Аборигените смятали Каменната вълна за свещено място, обитавано от духовете на природата.

Учените предполагат, че Каменната вълна започнала своето формирование преди около 2,5 милиарда години под напора на вятъра и отмиванията на най-горния слой на почвата. Но как това се случило по толкова фин начин, не е ясно. По някои данни в продължение на милиони години повърхностният слой на земята се отмил, докато не се появила по-твърда скала.

Каменната вълна е красива не само с изваяните си форми, но и с играещите под слънчевите лъчи цветове. В зависимост от ъгъла на падането на светлината тя променя своите краски. Вертикалните ивици преливат в червено, жълто и сиво, с което напомнят истинска оживяла вълна. Всяка година над 140 хиляди туристи посещават поразителната забележителност, като повечето от посетителите не забравят да донесат със себе си и сърф, имитирайки решителен поход към връхлитащата ги Каменна вълна.