Palatka.bg

Макар и на цената на много усилия, усещането да видиш Северното сияние е незабравимо

Едва ли има човек, който да не си мечтае поне веднъж в живота си да види Северното сияние. За целта обаче има един много голям минус – най-вероятно цялата ви екскурзия ще премине в пълна тъмнина. От британския вестник The Telegraph са задали въпроса – струва ли си тази жертва? Вижте отговора им.

Сезонът на Северното сияние започва от края на октомври и продължава до края на март, така че сега е подходящо време да започнете да планирате пътуването си. Разбира се, няма гаранция, че ще успеете да видите Сиянието. Много хора планират екскурзия до местата, където може да се наблюдава, но така и не успяват да станат свидетели на този уникален феномен.

Най-добър шанс да видите Северното сияние обаче имате, ако отидете на екскурзия във Финландия или Норвегия (района Свалбард) между ноември и края на януари. Единственият проблем обаче е, че тогава е 24 часа мрак. Това може да окаже особено голямо въздействие върху хора, които не са свикнали с липсата на витамин D и слънце.

Тъй като Северното сияние е природно явление – никой туропертор не гарантира, че със сигурност ще го видите. Те обаче препоръчват екскурзията за „ловене“ на Северното сияние да с случи именно, когато е тъмно цяло денонощие. Така се удвоява шанса да се наблюдава явлението.

Според The Guardian обаче – отговорът е – да – категорично си заслужава.

Северното сияние е може би най-красивият и уникален природен феномен на Земята. То може да се наблюдава само над полярните райони. То се получава вследствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата. За България – най-близката дестинация за наблюдение на Северното сияние е Скандинавския полуостров, като множество туроператорски фирми предлагат екскурзии за неговото наблюдение.


Най-сигурно обаче е да отидете до канадския град Чърчил, където полярните сияния могат да се наблюдават около триста нощи в годината. Малко известен факт е, че през 1954 г. полярното сияние било наблюдавано във Варна. Много хора го възприели като отблясъци на огромен пожар, подобен на Големия пожар, унищожил Лондон през 1666 г.