Palatka.bg

Позволете ни да ви разкажем за страната, в която живее Дядо Коледа

Лапландия е дестинация, която мнозина  от включват в свой списък от места, които трябва да посетят поне „веднъж в живота“ си

Лапландия е мястото, където месеците се превръщат в безкраен ден или вечна нощ, което запечатва у всеки пътешественик незабравими спомени и преживявания. Едва ли има мечтател, който да не се впечатлява от идеята да застане като в съновидение в средата на бялата пустош, разглеждайки с очи безбрежния ландшафт на Арктика или пък да прекосява дивата природа с шейна, теглeна от хъските и да наблюдава магическия танц на блестящите многоцветни светлина на Северното сияние.

Преди 100 години Лапландия не е имала никакви упоменати граници – това е било просто земя, отвъд Арктическия кръг. Тази територия днес попада в границите на няколко държави – Норвегия, Швеция, Русия и Финландия. Независимо напредването на технологиите и прогреса, Лапландия успява да запази своя естествен чар и баланс между дивата неопитомена природа и туристическия наплив.

Лапландия не е изключение от традициите във финландската култура, които са тясно свързани с природата и близките отношения между човека и пустошта

През цялата година Лапландия остава в огромната си степен девствена непокътната пустиня, където животът тече с друго темпо, ритъм, а традициите често се запазват .

Рядко реалността се припокрива с въображението ни и първоначалните ни представи за дадено място, но идеята, която имате за Лапландия вероятно е толкова близка и до истинските картини и пейзажи, които районът разкрива пред очите ни, че чак е трудно човек да осъзнае напълно, че всичко, което се разстила пред него е истина. Безкраен чистобял сняг, покрит с милиарди блестукащи снежники се превръща в придобила плътност оживяла приказка от най-далечните ни мечти.

Столицата на региона Рованиеми, е обичайната първа спирка за всички туристите, които са се насочили към финландската част на Лапландия, но още само един допълнителен полет с малък витлов самолет ще ви отведе още по-на север, достигайки района Innari-Saariselkä. Този регион представлява куп малки селца, разпръснати в огромното празно пространство, известно като “ Най-северната Лапландия „. Именно тези сякаш хаотично построени селца са дом на древната Сами култура.

Много е вероятно да прекарате своето пътешесттвие от началото до края, преследвайки Северното сияние

Да видите танцуващите нежни и незабравими светлини на Северното Светлини е въпрос колкото так късмет, толкова и на търпение. Няколко са фактори, които е важно да отчетете, ако искате да се насладите на това магическо природно явление – несъмнено по-голям шанс имате, ако се движите възможно най-северно и се отдалечават от градски центрове. Когато обаче имате късмет и всичко се нареди по перфектния възможен начин и в някоя ясна и безоблачна нощ видите небесните пламъците, които променят цветовете и нюансите си на синьо и зелено, чувствате мощна връзка с природата.

Преследването на този феномен, возейки се на снегомобил и през гори, покрити с безкрайно море от чист бял сняг, само допринася за усещането за извънземно приключение, което в комбинация с успокояващата изолация ще ви създаде спомени за цял живот.

В Лапландия животът продължава, както го е правил много, много години. Природата повеждава собствения си уникален ритъм на сезоните и животът за пореден път демонстрира, че е по-силен от всичко.  За тези, които търсят тишината, спокойствието и докосването на безбрежната снежан пустош, чиито пътеки все още остават до голяма степен недокоснати и чието небе прекарва голяма част от годината, танцувайки в невероятни синьо-зелени нюанси, то Лапландия е вашата следваща дестинация.