Palatka.bg

Хелголанд – Германският остров, който британците се опитаха да унищожат

Към края на Втората световна война британската армия имала огромен излишък от боеприпаси и експлозиви. Имало идея излишните боеприпаси да бъдат използвани за сеизмични експерименти чрез създаване на контролирани експлозии за генериране на сеизмични вълни с интензивност, сравнима с тази, получена при малки земетресения. Естествено било изключително опасно и непрактично експериментите  да се провеждат в Англия, тъй като експлозия с необходимия размер би причинила щети в много населени места. Така военните се обърнали към Германия.

Британците току-що били спечелили най-голямата война в историята на човечеството и подобно на експлозивите, агресията все още също била в излишни количества

Helgoland Aerial

През юли 1946 г. сметището за боеприпаси близо до град Золтау, в Северна Германия, е взривено, създавайки сеизмични вълни, наблюдавани на разстояния до 50 км. Но британците се нуждаели от нещо по-голямо. Така те започнали да се подготвят за най-мощния в света ядрен взрив, който в крайна сметка станал известен като „Британски взрив“. Целта била малък архипелаг край германското крайбрежие, наречен Хелголанд.

Хелголанд е малък архипелаг, разположен на около 46 километра от германското крайбрежие в Северно море. Състои се от два острова – населеният  основен остров с размер от един квадратен километър, Хауптинсел, и необитаем по-малък остров.

Поради стратегическото си местоположение Хелголанд има дълга военна история

Първоначално окупиран от фризийски пастири и рибари, островът попада под контрола на херцозите на Шлезвиг-Холщайн през 1402 г. и става датско владение през 1714 г. През 1807 г., по време на наполеоновите войни, Хелголанд е превзет от британския флот и официално отстъпен на Великобритания през 1814 г. През 1890 г. островът е прехвърлен на Германия в замяна на Занзибар и други африкански територии.

Lange Anna

Германците евакуирали цивилното население, живеещо на острова, по време на Първата световна война и превърнали Хелголанд в основна военноморска база с обширни пристанищни и корабостроителни инсталации, подземни укрепления и брегова артилерия. Първият военноморски ангажимент от войната, битката при Хелголанд, се води близо до този остров. Когато Първата световна война приключила, местните хора се завърнали и островът се превърнал в популярен туристически курорт за германската висша класа. По време на нацистката ера островът отново е превърнат във военноморска крепост и е цел на тежки бомбардировки на съюзниците към края на Втората световна война.

_MG_2182.jpg

С поражението на Германия населението е евакуирано и британците решават да унищожат останалите укрепления, подземните бункери и базата на подводниците чрез дълбоки взривове и в същото време да запишат експлозията със сеизмични сензори в името на науката

На 18 април 1947 г. Кралският флот взривява 6700 тона експлозиви, създавайки черен облак, който се извива на близо 2 километра в небето. Хората на континента, отдалечени на 60 км, били предупредени да отворят прозорците си, за да избегнат имплозия, а взривът бил регистриран чак до Сицилия. Книгата на рекордите на Гинес изброява хелиголандската експлозия като най-голямата единична неядрена експлозия в цялата история на света.

Seal4

Детонацията, която освободила енергия, еквивалентна на една трета от тази, освободена от атомната бомба в Хирошима, разтърсва основния остров на няколко километра до основата му. Британците първоначално очаквали островът да бъде напълно унищожен. Островът оцелява, но физическата му форма е променена завинаги. Южната му страна образува огромен кратер, който днес е прочуто туристическо място.

Birds

Кралските военновъздушни сили продължават да използват острова като полигон за бомбардировки, докато той е върнат на Западна Германия на 1 март 1952 г.

Градът, пристанището и курортът са възстановени и Хелголанд отново се превръща в ваканционен курорт.

Днес Хелголанд вече е ваканционен курорт и се ползва от освободен от данъци статут, тъй като територията е част от Европейския съюз, но е изключен от зоната на ДДС и митническия съюз на ЕС. Следователно голяма част от икономиката се основава на продажбите на цигари, алкохолни напитки и парфюми на туристи, които посещават островите. Възстановено е и орнитологичното наследство на Хелголанд с Обсерватория за птици Хелиголанд, която сега се управлява от Ornithologische Arbeitsgemeinschaft Helgoland e.V. („Орнитологично дружество на Хелголанд“), което е основано през 1991 г. Базата за търсене и спасяване (SAR) на DGzRS, Deutsche Gesellschaft zur Rettung Schiffbrüchiger (Германска морска служба за търсене и спасяване), се намира именно тук – в Хелголанд.