Palatka.bg

Анг Тонг – съкроището на Тайланд, което се бори за своето оцеляване

Анг Тонг е Национален морски парк, който представлява девствен архипелаг от 42 острова в Тайландския залив.

Архипелагът впечатлява с високите си варовикови планини, гъста джунгла, бели пясъчни плажове, водопади и скрити заливи и езера, които очакват да бъдат изследвани. В непосредствена близост до Кох Самуи е Националният парк Анг Тонг, който е защитена територия от над 100 квадратни километра земя и море и е дом на богато разнообразие от екзотични диви животни и морски създания. Водолазният туризъм, морският каякинг, гмуркането, ветроходството или просто релаксирането на един от неговите идилични плажове са основните дейности, които можете да правите с наслада на Анг Тонг.

Повечето посетители пристигат на еднодневно пътуване от Кох Самуи или Кох Пха Нган. За тези, които искат да останат за една нощ, има съвсем прости бунгала и къмпинг с палатки, които се предлагат под наем в централата на острова. Там е и непретенциозното ресторантче, в което ще ви нагостят. Мястото е запазено девствено и ако търсите именно тропически рай, то тук ще го откриете. В сезона или извън него, вероятността да срещнете тълпи от хора тук е нищожна.

Когато Анг Тонг стана Национален парк

Годината е 1980 г. – Анг Тонг е обявен за Национален парк. Статутът „национален парк” му гарантира, че цивилизацията не се допуска в него и само лицензираните туроператори имат право на влизане там.

Анг Тонг е описан в романа „Плажът”

Архипелагът си спечели широка известност, когато се появи в романа „Плажът“ на Алекс Гарланд, като дестинация, където евро-номадите в търсене на тайна островна утопия създават лагер. Последвалият го филм, с участието на Леонардо Ди Каприо, всъщност е заснет в Ко Фи Фи Дон, но Анг Тонг трайно остава във въображението на мнозина като привлекателно ваканционно бягство. Само един от островите на архипелага е обитаван като дом на морска циганска общност, която до голяма степен запазва традиционния си начин на живот.

На архипелага има някои от най-необичайните и невероятни гледки в целия Тайланд. Неговите стръмни варовикови скали, някои от които се издигат на височина до 400 метра, са формирани в чудесни форми от ерозията през вековете.

Този „Златен басейн“, както се превежда Анг Тонг, се отличава с четири различни типа гора, всички опиянени от дивата природа. Някои от съществата, които си живеят свободно тук, са лангур (маймуни с дълги опашки), малки чапли, бели морски орли, морски костенурки, игуани и питони. В заобикалящото море може да  видите многоцветни риби, вълшебна гледка за гуркачите.
Със своите 42 острова, пълната обиколка на Анг Тонг ще отнеме седмици. Задължително, обаче трябва да достигнете до Майския остров. Той има зашеметяващ плаж и вътрешна морска лагуна, наречена езерото Thale Nai. Виещи се пътеки нагоре и дървено стълбище ви отвеждат до върха на близката планина, където можете да видите пълния пейзаж на блестящите  тюркоазени води на морето. Ko Sam Sao има коралов риф, величествена скална арка и широки пешеходни зони.

Кой може да влезе в този защитен рай

Като национален парк само одобрени от правителството туристически кораби могат да влязат в Анг Тонг. Те могат да бъдат резервирани на Кох Самуи, Кох Пха Нган или Кох Тао. Могат да се организират и плавания с ветроходни плавателни съдове и моторни лодки. Повечето обиколки комбинират няколко места за ден – разглеждане на забележителности, каякинг и летуване на плажовете. Някои от преходите изискват доста добра физическа подготовка, така че преди да тръгнете, се информирайте за степента на трудност!

За да влезете в Анг Тонг, трябва да платите определена такса, която е различна за чужденци, деца и жители на Тайланд.

Кога е най-добре да посетим Анг Тонг?

Най-доброто време за посещение на националния парк Анг Тонг е през март-октомври, когато морето е по-спокойно. Паркът понякога е затворен поради лошо време през месеците от ноември до януари.