Palatka.bg

Кои са най-известните градини на София и какво (не) знаем за тях?

София е град, чиято магия не се усеща моментално. За да почувстваш вълшебствата на града е нужно малко повече време.

Ако човек пристигне в София като турист за 1 или 2 дни, вероятно ще забележи повече проблеми, отколкото чаровни детайли, които да го впечатлят. Градът определено не е перфектен, но именно това го прави чаровен и град-магия, в който да се влюбиш. А градските му градини са онзи нежен полъх свежест, който ражда споделени, сгушени, влюбени незабравими моменти.

Парковете в София са несъществуващия софийски форум. Агората, където хората се събират след работа и обсъждат всичко на света, което си струва да се обсъди. Вечерта се превръща в разказ на Джеръм Джеръм и постепенно симпатичното лентяйство измества строгата офис атмосфера на града. Хора с костюми все по-небрежно наместват вратовръзките си. Старанието да почистиш и най-малкото петънце по обувките стига своя минимум и се отдаваш на вечерното спокойствие, радвайки се на цъфналите дървета в парка около теб. И тази година не си забелязал кого се е случило. „Сякаш за една нощ“ мислиш си, а след секунда се разсейваш, защото някой от безкрайната върволица приятели се появява на хоризонта.

Борисовата градина

Борисовата градина е сред най-предпочитаните места за почивка и среща с приятели след работа, както за софиянци, така и за гостите на града.
Борисовата градина е сред най-предпочитаните места за почивка и среща с приятели след работа, както за софиянци, така и за гостите на града. Снимка : БГНЕС
За много от жителите на София, Борисовата градина е абсолютната класика за срещи привечер

В “шест” на Ариана е израз на поколения софиянци, който означава моментално след края на работния ден, да се отзовеш на повикванията за тонизираща разходка сред свежестта на дърветата. Борисовата градина е най-големият парк в града като е относително разделен на две части. Едната е централната, която добре оформена градина с алеи, пейки и преместваеми търговски обекти. Районът около и след булевард „Яворов“ се превръща в лесопарк и напомня повече на гора отколкото на градски парк.

Катеричките в Борисовата градина са сред любимите атракции на всички деца, но и на възрастните.
Катеричките в Борисовата градина са сред любимите атракции на всички деца, но и на възрастните. Снимка : БГНЕС

Първото име на градината е Разсадник, а впоследствие е наричан с няколко различни имена като Пипиниер и Цариградска градина. С раждането на Княз Борис Търновски ( Цар Борис III Обединител) паркът е преименувана на Княз-Борисова Градина. Естествено, това име по никакъв начин не устройва комунистическата власт след 9.9.1944 г. и в периода до 1989 градината носи името „Парк на свободата“. След промените името е възстановено.

Борисовата градина носи спокойствието на своя грандиозен размер. В парка има място за всички и тяхната представа за почивка и комфорт. Дава шанс на влюбените да се усамотят, нежно прегръщайки се на някоя прикрита пейка, на семействата да се разхождат бавно, заедно с бебешките колички, които бутат, на тичащите, решили да се тонизират в късния следобед, както и на пиещите бира след работа компании, които гледат тичащите, казвайки си, че вече няма някъде – от утре и ние започваме. Е, може и да е от понеделник, нямаме спешна работа. Тази чаровна комбинация от спокойствие, лентяйство и жива, неспирна енергия съществува само в Борисовата градина. Само тя, с нейните размери,  има свободата да бъде дом за всеки, който желае именно там да се разведри след работа.

 

Градската градина, т.е. „Парка пред Народния“
Красивите и поддържани цветя създават свежо и пролетно усещане в парка пред Народния театър "Иван Вазов"
Красивите и поддържани цветя създават свежо и пролетно усещане в парка пред Народния театър “Иван Вазов”. Снимка : БГНЕС
Звукът на стъкло, кадифената песен на уличните музиканти, галещият ропот на нежния фонтан.

Това са запазените за Градската градина звуци и мелодии. Това е паркът, който никога не спи и не затваря очи. Независимо колко е часът в него винаги има смеещи се и почиващи си хора, прегърнати от уюта на Народния театър и приглушената светлина на градината. Този парк е най-старият в София и до момента носи духа на софийския елит и зараждащата се аристокрация на Третата българска държава.

Градината е официално открита с празненство на 4-ти април 1878 година. Нейното първоначално име е Александровска градина, в чест руския император Александър II и се намира в абсолютния център на града, пред бившия Царски дворец, където сега се помещава Националната художествена галерия. Първите идеи и планове за оформянето на парково пространство съществуват още от времето на Турското робство, когато местните власти имат идея да изградят градина пред сградата на конака.

Градската градина е любимото място за срещи на любителите на шаха. Техните колоритни двубои са забавни и ще ви усмихнат със своето добро настроение
Градската градина е любимото място за срещи на любителите на шаха. Техните колоритни двубои са забавни и ще ви усмихнат със своето добро настроение. Снимка : БГНЕС
Запазена марка на Градската градина са умилителни и чаровни шахматисти, които се събират за да изиграят няколко партии шах, да си поговорят за живота, политиката и всичко останало и да поспорят за великите победи на Левски, ЦСКА и Славия.

Срещите им са изключително любопитни и забавни и ви препоръчваме да им гостувате някой път. Те с радост ще ви разкажат своите спомени и, без съмнение, ще ви предизвикат на партия шах. Внимавайте, защото ще се изправите срещу могъщи и умели противници с огромен опит.

Паркът пред Народния театър “Иван Вазов” е шарен и изпълнен с живот. Относително скромният му размер не ограничава неговото многообразие и достолепие. Духът на времената се е запечатал в атмосферата на градината и до днес остава любимо място за кратка разходка, приятен разговор или минутка спокойствие в средата на оживения и натоварен ден.  Няма и как да е иначе при подобна величествена гледка…

 

Сградата на Народния театър допринася за усещането за аристократичност и допълва духа на Стара София, който е основна част от атмосферата в парка.
Сградата на Народния театър допринася за усещането за аристократичност и допълва духа на Стара София, който е основна част от атмосферата в парка. Снимка : БГНЕС
Южният парк

За много жители на София тази прекрасна огромна градина е истинската конкуренция на Борисовата градина. Южният парк е сред най-големите градски градини и за много от живеещите в южната част на града е основният парк в София. Той може да бъде отличен като един от най-предпочитаните паркове за организиране на събития и концерти. Входовете и изходите му са изключително комуникативни и широки, което дават възможност на много организатори и артисти да представят своите умения и спектакли. Китните саксии с цветя и красиво оформената растителност допринасят за приятното усещане в парка. Алеите и пейките на градината са сгушените сред множество дървета и животински видове, които играят и летят наоколо в нежна хармония.

В Южния парк се срещат 65 вида птици, 29 от тях защитени, а 2 записани в Червената книга на България.

Именно голямото биоразнообразие е сред най-привлекателни страни на градината като тя често е домакин на пикници, поради широките си, равни и удобни поляни.

Южният парк предлага специални пространства за разхождане и игра на вашите домашни любимци. Снимка : БГНЕС

Южният парк е известен и познат, но същевременно чаровно е запазил в тайна някои от своите най-красиви кътчета. Най-известните части на градината са прочути и изследвани от всички, но все още съществуват скрити местенце, в които да прекарате в тишина и спокойствие ранния неделен следобед.