Palatka.bg

Европейската „Нова Зеландия“, чиято красота е изненадващо близо

Убедени сме, че често ви се иска да предприемете далечно, вълнуващо приключенско пътуване до място, което не е задушено от туризма и където ще се откъснете от суетата на цивилизацията. Където ще имате възможност да се отдадете на технологична и мобилна изолация, когато пожелаете. Често мечтаем за подобни дестинации, притежаващи спиращи дъха природни гледки, но тези места са винаги твърде далечни, скъпи и трудно достижими. Чертаем маршрути из Азия, Африка и Южна Америка, но, когато сметнем цифрите осъзнаваме, че бюджетът ни не споделя същият ентусиазъм, който притежаваме самите ние. Всяко правило си има изключения и Азорските острови са именно едно от тях. Те са достъпни, но все още са неоткрития диамант на Европа и са успели да оцелеят под напора на масовия туризъм и са запазили непокътнати своята природа, традиции и култура.

В средата на Атлантически океан на границата между Европа и Северна Америка
Лагуната на седемте града е пленяващо природно чудо, което се намира високо в планината на остров Сао Мигел.
Лагуната на седемте града е пленяващо природно чудо, което се намира високо в планината на остров Сао Мигел. Снимка : Делян Тодоров

Азорските острови са автономна област в Португалия, която се намира на 1500 км. от столицата на страната Лисабон. Представляват група от 9 острова, които са са от съществена важност за Португалия, за Европа, но и за света като цяло.

Поради далечното си местоположение, за много години Азорските острови са били скрити, изолирани и достъпът до тях е бил лукс, който не всеки е можел да си позволи. Преди няколко години обаче, тази пленяваща група от острови се отвори към света и допусна сериозно количество нови авиокомпании да оперират на Азорските летища. Това моментално позволи на повече хора да се докоснат до природния рай, който Азорските острови предлагат.

Азорските острови са открити относително късно – през 1432 г. Само 60 години преди Колумб да достигне бреговете на Северна Америка, търсейки нов морски път към Индия. Впечатляващо е колко непроменени са останали островите за тези почти 6 века. За разлика от своите „близнаци“ Канарските острови, Азорските все още не са се превърнали в огромен и задъхващ се туристически център. Дори, напротив. Все още относително самотни, техните брегове, къпани от вълните на Атлантическия океан, са се спасили от унищожителната неудържима мощ на туризма.

Азорските острови са противоотрова срещу идеята за лишената от изненади Европа
Групирани в три групи Азорските острови предлагат бърз, лесен и добре уреден транспорт между всеки един от островите.
Групирани в три групи Азорските острови предлагат бърз, лесен и добре уреден транспорт между всеки един от островите.

Азорските острови са разпределени на 3 групи от по няколко острова. Най-популярната и лесна за достигане е двойката Сао Мигел и Санта Мария. Именно на южния бряг на първия остров се намира и столицата на Автономния регион – Понта Делгада. На запад се намира групата на мъниците. Островите Флореш и Корво са сред най-малките от цялата група. Централната част на Азорските острови се образува от останалите 5 острова – Терсейра, Грасиоза, Сао Жорж, Пико и Фаял. Всеки от тези острови има собствена история и особености, но всички споделят една обща съдба. Централният „квинтет“ острови относително лесно може да бъде покорен в рамките на няколко дни, като пътуването между отделните острови е относително лесно и достъпно с ферибот и вътрешни полети. Определено си заслужава го направите, тъй като на всеки от островите ще се докоснете до нова природа, особености и природен почерк.

Сао Мигел
Пътищата на Сао Мигел са с прекрасно качество и в идеално състояние, независимо от отдалечеността си от града. Снимка : Делян Тодоров
Пътищата на Сао Мигел са с прекрасно качество и в идеално състояние, независимо от отдалечеността си от града. Снимка : Делян Тодоров

Сао Мигел е основният остров от цялата група. Достъпът до него е лесен, посредством близо тричасов полет от Лисабон, чрез няколко авиокомпании. Кацането се извършва в малкото, но спретнато летище на Понта Делгада. В рамките на града може да откриете всичко, от което имате нужда и няма по никакъв начин да бъде откъснати от цивилизацията. Вероятно, обаче в града ще прекарате най-малко време от целия си престой на острова, поради невероятната природа, която чака да се разкрие пред очите ви. Още с кацането ще забележите колко малка част от острова се заема от цивилизацията. Островът е покрит с гори, вечна зеленина и напомня повече на Нова Зеландия, отколкото на Европа.

Островът задължително трябва да се изследва след като се наеме кола под наем, защото до най-спиращите дъха места, няма организиран транспорт, а да се стигне до тях пеша е на практика невъзможно. Цените не са високи, а по този начин ще имате пълна свобода на придвижване. Изкачвайки се на върха на Сао Мигел ще видите, че сте изцяло заобиколени от Атлантическия океан. Препоръчваме ви да се включите в едно от предлаганите пътувания в океана, което продължава около 2 часа. През тях със сигурност ще срещнете много плуващи делфини, които ще танцуват феерично около вас. При повече късмет има вероятност да видите и някой кит, които не са рядкост в този регион. Водите около Азорските острови са техен целогодишен хабитат.

Чаени плантации… в Европа?
Чаената фабрика Гореана е най-старата и към момента единствената работеща, чаена плантация в Европа.
Чаената фабрика Гореана е най-старата и към момента единствената работеща, чаена плантация в Европа. Снимка: Делян Тодоров

Най-старата, и в момента единствената работеща, чаена плантация в Европа се намира на остров Сао Мигел. Чаят от плантацията Гореана е световно признат като изкушение за небцето с перфектно качество. Семейният бизнес на Ермелинда Камара и нейния син Жозе започва през 1883-та година и продължава своето славно съществуване и до днес. Чаената плантация се намира на хиляди километри от индустриалното замърсяване на континентите и расте в най-прекрасните и възможно най-чисти условия. Естествено, не се използват никакви химикали или пестицидите, но това е очаквано. При наличието на толкова чист въздух, благодатна почва и перфектно време, чаят няма нужда от нищо друго, освен от грижа и любов.

Технологията на чаеното производство от 1883-та година до днес не се е променила кой знае колко. Чаените листа са все още събирани ръчно и целият процес на производство се извършва до голяма степен от хора, а не от машини.

Всяка година плантацията и фабриката за чай Горена се посещават от хиляди обичащи чая гости на Сао Мигел. Мястото е спокойно, уютно и е в невероятна хармония със заобикалящата го природа. Перфектната локация, където да изпиете чаша висококачествен чай, който се изнася за целия свят. ще имате възможност да разгледате и машини от 1840-та година, които са се използвали за направата на чай. Някои от тези инженерни чудеса все още работят и се използват ежедневно от работниците.

Усещането да се разхождате из свежите листа на чая в средата на плантацията, да усещате дъха му, гледайки безкрайни синеещ се океан е неповторимо. Свежият бриз поклаща крехките стебла на чая, разхлажда ви и носи свежестта на морските вълни.

Фабриката произвежда повече от 33 тона чай годишно и се разпростира на 32 акра земя.

Побързайте да посетите Азорските острови преди туризмът да остави своя отпечатък

Азорските острови са земя от други времена. Отминали епохи, които никога няма да се върнат, за които ще четем в прашните исторически книги и романи. Към момента все още има места, които са непокътнати от модерността и носят духа на тези времена. В повечето случаи те са твърде изолирани, далечни и/или скъпи за да си мечтаем да ги посетим. Азорските острови ни дават тази краткотрайна възможност. Потокът на туристите се увеличава, но за радост е все още малък и под контрол. Не съществуват казина, високо строителство или огромни комплекси. Единствено природа. Пленяваща спираща дъха магия, която е уютно скрита в средата на Атлантическия океан, но срамежливо желае да я откриете и да ви разкаже всички свои красиви приказки и легенди, чрез своята забележителна и необикновена природа