Palatka.bg

За първи път от век насам: завръщането на средновнековните „винени прозорци“ във Флоренция

Прозорци и вино – комбинация, която звучи романтично за любителите на любовната напитка и красивите залези, които се виждат от прозореца на някой масивен старинен замък. „Винените прозорци“, това тайнствено средновековно „изобретение“, никак не се отнася за изпращачите на последните слънчеви лъчи с чаша ароматно вино в ръка.

Това е идея, която се родила във времето на епидемията от бубонна чума

Благодарение на учения Франческо Рондинели, „винените прозорци“ били въведени като начин за безконтактна продажба на вино, за да се избегне разпространението на заразата. Вместо да вземе парите от ръката на клиента, продавачът плъзгал към него метална чинийка, предварително дезинфекцирана с оцет и върху нея издрънчавали монетите на минувача.

Флоренция отдавна е позната на туристите с buchette del vino – в превод “малки дупки за вино”, които могат да бъдат забелязани на стените на старите италиански здания. Днес необикновените отвори в стените на сградите са част от културно-историческото наследство на Флоренция.

В сложни времена на пандемия четири века след създаването си, „винените прозорци“ отново намират своето приложение

Те са не само удобни за минувачите, но и предлагат и други напитки, както и незабравим италиански сладолед. Височината и широчината на прозорчетата са напълно достатъчни, за да може продавачът да поднесе поръчката на клиента направо на улицата, спазвайки изискванията за социална дистанция. Ако искате бутилка вино, всичко, което трябва да направите е да чукнете на прозорчето, да подадете празната бутилка, в замяна, на която ще получите нова и от предпочитания сорт вино.

„Винените прозорчета“ били отворени в продължение на почти три века от създаването си, но в началото на XX век, когато се появили таверните и шумните барове, започнали да се търсят не само качественото вино, но и общуването между хората. Били въведени нови закони за разпространение на алкохолни напитки. Така настъпил залезът на „винените прозорчета“. До 2015 година повечето жители на Флоренция изгубили връзка с културното наследство от миналото.

За щастие през 2016 година се появила Асоциацията на винените прозорци, която се заела със съхранието на средновековните прозорчета за вино и успяла ги събере в каталог – над 300 на брой. Преьз годините някои от „винените прозорци“ били пострадали от вандалски прояви, но след извършването на реставрация старата традицията била съхранена.

Според основателие на Асоциацията на винените прозорци наследството от Средновековието показва не само колко важни са традициите, но и че старинните отвори в стените са онези малки местенца, които могат да помогнат за поддържането на основния поминък в този край – винарството – призвание, което било изключително уважавано в миналото на Флоренция.

Днес „винените прозорчета“ са част от живота на Флоренция и привличат интереса не само на гостите на Италия, но и на местните хора, които преоткриват с удоволствие древното наследство.