Palatka.bg

Като от сбъдната детска мечта: Шоколадовите хълмове на остров Бохол

Шоколадовите бонбони и трюфели в кутии! Защо ли са толкова малко и свършват светкавично бързо… Ако бяха стотици, огромни и високи 40-50 метра, пръснати, където ти видят очите… Това е невъзможно, бихте казали. Но грешите. На земята съществува такова място, където Шоколадовите хълмове са с точно такива размери и най-хубавото е, че са стотици. Това не е блян, предизвикващ слюноотделяне, но със сигурност приказният сън свършва тук – хълмовете не могат да бъдат похапвани.

Шоколадовите хълмове са природно геологическо образувание, разположено в центъра на остров Бохол във Филипините на около 650 километра от столицата Манила

С прекрасните си плажове, палми и ефирни вълни на океана остров Бохол привлича любителите на тропическите екскурзии с дълги и лениви дни под сенките на палмите. Но това не е всичко, което Бохол може да даде на посетителите. Една от няй-големите забележителности са прочутите Шоколадови хълмове.

На площ от около 50 квадратни километра е разпиляно огромно количество от удивително еднакви хълмове във формата на конуси. Височината на всеки един е от 30 до 121 метра. Интересен факт е, че точното количество на хълмовете и досега не е известно. Предполага се, че наброяват между 1268 и 1776.

Първоначалното име на филипинската забележителност било Кармен Хилс (Carmen Hills) като наименованието на района, където се намират. Но веднъж един американски турист сравнил хълмовете с бонбоните Hershey’s Kisses, наричайки ги Шоколадови. И се оказало, че това име било напълно съответстващо на вида им. Оттогава в целия свят мястото е познато като Шоколадовите хълмове.

Почти винаги те са покрити с трева, но в по-голямата част от времето напомнят купи сено, изникнали в безкрая

Шоколадовият цвят на хълмовете се появява в периода от февруари до май, когато тревата по склоновете изсъхва и придава тъмно и млечно шоколадово очарование на местността.

Историята на зараждането на необикновените хълмове не е изяснена нито от местните жители, нито от учените. С мястото се свързват различни легенди от незапомнени времена. Една от тях гласи, че тук живеели два великана, които били смъртни врагове. Веднъж между тях се разразила битка, която продължила няколко дни. Те се замеряли с огромни камъни, докато умората не ги повалила и взели решението да се помирят и напуснат острова. Камъните, който хвърляли, останали на местата си и с времето се превърнали във великолепни хълмове.

Друга легенда разказва за великана Арого, който някога живял по тези места

Той се влюбил в красиво, но обикновено момиче Алоя. Великаните живеели много по-дълго хората и за Арого все някога дошло времето да се просто със своята възлюбена. След смъртта й той страдал и плакал толкова много, че сълзите му се превърнали в самите Шоколадови хълмове.

Учените имат своя хипотеза – според тях хълмовете се образували под силата на ветровете, които помогнали за ерозирането на коралови пластове в местността. Възможно е хълмовете да са възникнали в резултат на вулканична дейност още в древни времена или да са били част от морското дъно преди отстъпването на водата. След това вятърът и дъждът нарисували неповторимите пейзажи на Шоколадовите хълмове.

Шоколадовите хълмове са толкова емблематични за остров Бохол, че са изобразени на герба и флага на острова. От 1988 година те са включени в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.