Palatka.bg

Алерт – най-северното място в света, населявано от хора

Човекът е способен да оцелее в най-екстремните условия на живот. Той успял да се засели на такива труднодостъпни места, където да се живее е изглеждало напълно невъзможно. Дори полярните ледници не останали изолирани от стремежа му да преодолява всякакви препятствия. Къде ли се намира най-северната точка, постоянно населявана от хора? Това е селището Алерт в Канада.

Алерт се намира на 12 километра на запад от нос Шеридан, на североизточния бряг на остров Елсмир. То е на 817 километра от Северния полюс на Земята. Икалуит, столица на територията Нунабута е най-близкият град до Канада (на 2092 км разстояние от северноамериканската държава).

Алерт има класически полярен климат. По десет месеца в годината цялата му територия е покрита плътно от дебел сняг и лед. Температура от минус 40 градуса се счита за нормална. Юли е най-топлият месец със средна температура от 3 градуса над нулата. Най-студеният месец е февруари, като средната температура е минус 33 градуса. Минималните температури могат да паднат до минус 50 градуса. Дъждовните валежи са рядкост – не повече от от 160 мм за година. Тъй като Алерт лежи на Полярния кръг, за него са напълно характерни полярните дни и нощи.

Вероятно някой би си помислил, че в Алерт няма нищо друго освен студ и сняг, но земята му не е напълно безплодна

Тук един дом делят овцебикове, арктически зайци, полярни лисици, птици и дори вълци. Това което ги привлича е прясната вода на езерото Дамбел, което е водоизточникът на селището. Растителността е ограничена – виреят мъхове и лишеи.

Но защо на човека е притрябвало да заживее в такъв мраз и природна негостоприемност? В Алерт са разположени две научни станции – метеорологичната станция Environment Canada и Обсерваторията за наблюдение на атмосферните явления (GAW). Освен това не е трудно да се отгатне, че съществува и военна база и летищна писта. Това е причината, че освен наличието на постоянно живеещи хора, в Алерт пребивават и научни и военни експедиции.

Постоянното население на Алерт се появило през 1991 година с численост от 246 души. През 1996 година количеството на жителите се увеличило до 270, а от 2001 до 2016 година населението рязко намаляло до 62 души. В преброяването не участвали временно пребиваващи хора. Обикновено те са не повече от 200 души, а често дори по-малко.

Историята на Алерт

Своето име населеният пункт дължи на наименованието на кораба HSM Alert, който зимувал от 1875 до 1876 година недалеч от нос Шеридан на 10 километра от днешното селище. Капитан на кораба бил Джордж Нареш. Заедно със своя екипаж, той станал един от първите европейци, успели да достигнат северното крайбрежие на остров Есмир.

След края на Втората световна война канадският политик Чарлз Хъбард започнал да проявява интерес към създаването на арктическа станция като общ проект на САЩ и Канада. Той предвиждал създаването на две основни станции – едната в Гренландия, а другата на архипелага, който може да бъде достигнат само по море. Двете станции трябвало да станат базови центрове за други по-малки пунктове в околностите. Метеостанцията за наблюдения била създадена през 1950 година, а военната база през 1958 година. Оттогава за първи път в Алерт се заселили хора. Близостта на Алерт до тогавашния СССР позволила да се подслушват руските комуникационни мрежи, превръщайки се в ключов обект в глобалната мрежа на радиоелектронния проект-разработка „Ешалон“.

Катастрофите в Алерт

Два пъти в годината в Алерт по въздух се доставя около два милиарда литра гориво и 300 тона товари. За съжаление досега са се случили две големи катастрофи. През 1950 година след създаването на първата метеостанция, самолетът RCAF Lancaster, превозващ муниции, пуснал част от товара с парашут. Парашутът се оплел на опашката на самолета, което довело до падането му. Всички девет души от екипажа загинали и били погребани близо до летищната площадка на Алерт. Между тях бил и Чарлз Хъбард. И до този момент девет траурни кръстове напомнят за случилата се трагедия. На 30 октомври 1991 година на 30 километра от Алерт самолет C-130 Hercules претърпял катастрофа, като от 18-те души на борда му загинали петима.

Независимо от тежките условия в Алерт продължават да живеят хора

Те наричат себе си „The Frozen Chosen”, което може да бъде преведено като “Избраните замръзнали“. Според лекарите повечето от тях страдат от затлъстяване поради застоелия си начин на живот. Като контраст на тихия живот във вечно замръзналия Алерт през 2009 година Олимпийският факел пристигнал в селището на пътя си за зимната Олимпиада във Ванкувър, 2010 година.