Palatka.bg

Какво е урбекс туризъм и защо набива все повече популярност?

Индустриалният туризъм, познат като урбекс (от urbex exploration) отдавна не е новост за любилите на алтернативните пътешествия. Изоставените сгради и индустриални съоръжения привличат все повече хора в целия свят, а в България урбексът може да се похвали с подробни пътеводители, съвети и общности в социалните мрежи. Но усещанията, които дават приключенията на урбекс не са от вчера – като деца всички сме дръзвали да се промъкваме в стара изоставена къща като от филмите на ужасите и кой знае – може би там наистина имаше духове. Като тийнеджъри тъкмо необитаемите сгради са тези, където се случва първата дръпка от забранената цигара. А в последно време, благодарение на Инстаграм и Фейсбук, забравените места се превръщат в нова мода.

Какво е привлекателното на урбекса? Репутацията на „рисково“ хоби, както го показват всички снимки в социалните мрежи с тайнствени истории за счупени прозорци, потънали в паяжини подземия и стари имения. Има нещо чаровно в проникването на място, което никой не охранява. А това се оказва магнит за фотографи, търсещи необичайни образи, с които може да се заиграе въображението.

„Не докосвай и не взимай нищо“

Едно от най-срещаните изкушения по време на урбекс приключението е да вземеш със себе си нещо за спомен. А съкровищата не са никак малко: соцтабели, стари дневници, аксесоари от преди 30-40 години, играчки или рядко срещани мебели. Основното правило на урбекс етика е да се съхрани „гледай, без да пипаш“ усещането, което ясно трябва да се вижда на интериорните снимки след това. Не се приема чупене и разбиване по време на изследването на сградата или съоръжението. Все пак всичко, което срещнем е част от чара на мястото, което следващите посетители трябва да заварят след нас.

Адреналин и „прескачане на закона“

Какво може да вземем от тези места? Разбира се, историята, която разказват. Дори тя да не е ясна, всяка изоставена сграда си има минало – дали казват нещо за изминатия път и състоянието на обществото в момента. Затова предварителното проучване може да направи разходката в миналото още по-вълнуваща. Хората са същества, търсещи силни дози адреналин и единствено скърцащият коридор може да ни накара да затаим дъх, докато сърцето ни бие до полуда от страх и ушите ни сякаш пищят от кристалната тишина. Някой или нещо може да изскочи от следващия ъгъл. Повечето изоставени места са леснодостъпни и нямат забрана за влизане, но чувството „Може би не трябваше да идвам“ е една от най-сладките страни на урбекс. Живеейки в свят, където камерите следят всяка наша стъпка, а спазването на правила за безопасност правят живота да изглежда предсказуем. Необятността на урбекс туризма разчупва тези клишета, предоставяйки възможност да съществуваш тук и сега – нещо което природата умее. Затова тя често поглъща стените на забравени къщи, заводи, коли и лодки.

Рискове и опасноти при урбекс туризма

Няма как да не се споменат минусите на урбекс. Задължителната екипировка и подготовка невинаги е достатъчна защита срещу препятствията, които дебнат в изоставените места. Смъртните случаи и инцидентите не са изключения. Падащи предмети, отломки от стени, покриви и прогнили дюшемета. Проникващият вятърът може да прекърши за секунда дори на пръв поглед стабилно изглеждащи контрукции. Острите предмети като счупени стъкла, стърчащи железни арматури и огради не са по-малко опасни. Диви или бездомни животни намират убежище в закътани места като стари постройки. И не на последно място – хората. Неочакваните посетители или дори обитатели могат да донесат най-голям риск, далеч от контрола на органите на реда. Шансът пък някой бездомник да бъде уплашен от неочаквани посещения също би могло да доведе до нелепи инциденти.

И един съвет – ако има и най-малко подозрение, че в някое място влизането е забранено, най-добре е въобще да не рискуваме, за да не си навлечем арест. И все пак, ако всичко това не е толкова страшно, може урбекс да е точно за вас. Някъде някоя стара изоставена призрачна къща с тъмно подземие и притихнал таван с прашни ракли, пълни с приказки очакват своите ловци на духове.