Palatka.bg

Хоризонтални водопади – природният феномен на Австралия

За разлика от водопада степента на величие при човека не се определя от височината, от която пада. Но в света съществуват безброй природни чудеса. Знаем за водопади, стремящи с пълна сила и грохот от главозамайваща височина към земята. Но има и други – те са различни от представата ни за традиционни водопади и се намират в Австралия. Феноменът носи наименованието „хоризонтални водопади“ и независимо, че височината им е не повече от 5 метра, по своята красота не отстъпват и на най-живописните водопади, които познаваме.

Хоризонталните водопади са част от австралийския залив Телбот, архипелага Бакканир, щата Западна Австралия

Там се издигат два планински хребета на разстояние около 300 метра един от друг, като всеки един от тях е пронизан от тънки пукнатини. Широчината на едната достига до 20 метра, а на другата – 10 метра. По време на приливите огромна водна маса от залива се устремява през пукнатините. Поради разликата на нивото на водата и под силния напор се образува природният феномен хоризонтални водопади.

Но въпреки, че австралийските хоризонтални водопади не са конкуренти на гиганти като Ниагарския водопад или водопада Виктория, Хоризонталните водопади на Австралия се считат за едно от най-великите чудеса на природата. При определен ракурс те изглеждат сякаш нарушават закона на гравитацията.

Ефектът на хоризонталните водопади се появява само по време на приливите и отливите. Точно тогава морската вода приижда и отстъпва, без да успява да си пробие път през тесните пукнатини. Водата се насъбира с голяма скорост пред процепите и остава там, с което се образува спад на нивото й в залива. За разлика от класическите водопади този хоризонтален ефект създава илюзията, че водата се разлива по повърхността на самия залив.

За Хоризонталните водопади е характерно постоянното изменение на движение на водата в течение на целия ден

В продължение на няколко денонощия се наблюдава как шумните потоци на водата текат между хребетите на залива и обратно. Промяната на течението се случва на всеки шест часа. Когато нивото на водата в залива се уравновеси, къпането и плаването с лодка е съвсем безопасно и приятно.

Повечето туристи идват, за да зърнат от близо екстремното явление. За целта по време на прилива те се качват на лодки, за да се доближат до бурната част на потока. Освен по вода, цялото очарование на Хоризонталните водопади може да бъде наблюдавано и отвисоко – от борда на вертолет или хидроплан.